У библиотеци:

Магбет

Ју Несбе

Крв ће бити крвљу плаћена.

Поново испричан Шекспиров Магбет.

Поново испричане најчувеније драме Вилијема Шекспира.

Ју Несбе, најпознатији скандинавски писац криминалистичких романа, представља нам полицајца Магбета опседнутог новим животом с више моћи и већим повластицама. Тако Магбет постаје прича о крвопролићу, о кобном избору и несагледивим последицама које он доноси.

Смештен у оронули, кишни индустријски град седамдесетих година прошлог века, Магбет Јуа Несбеа прати борбу полиције да реши упоран проблем с прометом наркотика. Корумпирани шеф полиције, који је индустријски град одвукао у мочвару криминала и хаоса, коначно је мртав. То буди наду код грађана, али покреће и нову борбу за превласт. Тржиште дроге контролишу двојица нарко-босова, од којих један – врсни манипулатор по имену Хеката – има везе у самом врху градске власти и намерава да их искористи за своје циљеве.

Хекатин наум се заснива на томе да искористи упорног, лукавог и манипулаторног Магбета, заповедника специјалне јединице склоног насилним епизодама и параноји. За то време Лејди, утицајна власница једног градског казина и Магбетова љубавница, кује амбициозне и убилачке планове. Магбет тако покреће причу о љубави и кајању, политичкој амбицији и похлепи која испитује најмрачније кутке људске природе и тежње злочиначког ума, причу која се чита у даху.t0.01