У библиотеци:

"Не само скупљачи перја" : округли сто завичајних одељења на тему "Наши Роми"

19-Jun-2017


У петак 16. јуна у организацији Библиотеке "Вук Караџић" одржан је округли сто на тему "Наши Роми". На овогодишњем стручном скупу који четврту годину за редом у пријепољској библиотеци окупља библиотекаре завичајних одељења радове је представило десет библиотекара из Србије и Црне Горе.

Отварајући скуп Хадија Кријешторац, библиотекар саветник Библиотеке у Пријепољу, нагласила је значај који завичајне збирке имају за локалну заједницу и на дужност коју библиотеке имају према својим корисницима нарочито приликом давања одговора на упите из локалне историје истичући да у том погледу нема "малих" и "великих" тема.
Живот, култура и стваралаштво Рома као наших суграђана стога не би требало да буде "мала" тема. Супротно увреженом мишљењу о Ромима као "скупљачима перја" који "лете у небо", подаци и извори из завичајних збирки указују на то да су они и ствараоци, писци, научни радници, академски музичари, врхунски спортисти.

Радови учесника представили су не само грађу којом поједине библиотеке располажу, већ су из различитих визура осветлили културу Рома и њихов друштвени положај у различитим срединама у Србији у Црној Гори.
Са пауер поинт презентацијама о изворима за проучавање Рома своје локалне средине на округлом столу су учествовали библиотекари завичајних одељења из народних библиотека: Крагујевац (Јасмина Марковић), Пирот (Нарциса Алексић и Марија Шаровић), Обреновац (Ивана Јаношевић), Ужице (Анђа Бјелић), Нови Пазар (Азра Бишевац), Сремска Митровица (Моравка Тодић), Бијело Поље (документарни филм о Ромима у Бијелом Пољу Един Смаиловић и Рафет Мулић), Пријепоље (Хадија Џигал Кријешторац). Рад је послала Милица Котур из Инђије, а у разговорима су учествовале колегинице и колеге из библиотека: Крагујевац (Мирко Демић), Пљеваља (Ђина Бајчета), Нови Пазар (Елијас Реброња, Бинела Фетаховић, Енес Никшић), из Завичајног музеја Нова Варош – одељење Народног музеја Ужице, (Индира Гендић) и други.
Сви радови ће бити обједињени на ДВД који ће бити прослеђен свим учесницима округлог стола.
Без сумње да су ова тема и ови радови дали допринос у документацији о Ромима појединих средина.

За учеснике округлог стола дечији драмски ансамбл Дома културе у Пријепољу одиграо је позоришну представу "Мечкино дете". Представу је, по мотивима истоимене ромске бајке, драматизовала Снежана Гњидић, режирала Сунчица Милосављевић а међу децом глумцима су и ромска деца што представу, као и ансамбл чини посебно вредним.


Фотогалерија >>

О округлом столу "Наши Роми" читајте и на сајту листа Полимље>>

 
t0.02