У библиотеци:

Студирам, путујем, упознајем Европску унију" - Како бесплатно студирати или волонтируајући путовати у ЕУ

11-Dec-2017


Позивамо вас да у уторак 12. децембра у 12 часова у Библиотеци "Вук Караџић" у Пријепољу присуствујете трибини "Студирам, путујем, упознајем Европску унију".

На овој трибини ће бити речи о могућностима да млади људи из Пријепоља учествују у Еразмус+ стипендираним студентским разменама на свим нивоима студија, као и целокупним мастер студијама, у 33 европске земље. Биће представљене и могућности за мобилност младих до 30 година, без обзира да ли студирају или не, у виду омладинских размена и волонтирања у иностранству. Такође, биће представљен и Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS).

На трибини учествује Горан Богуновић из Темпус Фондације која спроводи ЕУ програм Ерасмус Плус у Србији кроз који се финансирају пројекти у области образовања и омогућава бесплатно студирање студената из Србије у земљама ЕУ.Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у ЕУ


(Трибина намењена учитељима, наставницима, педагозима, психолозима, васпитачима, директорима и представницима основних и средњих школа и предшколских установа и других организација које се баве образовањем, омладинских организација и организацијама цивилног друштва.)


Позивамо вас да у уторак 12. децембра у 13:30 часова у Библиотеци "Вук Караџић" у Пријепољу присуствујете трибини "Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у EU".

На овој трибини ће бити речи о пројектима сарадње предшколских установа, основних и средњих школа, организација које се баве образовањем одраслих, као и омладинских организација, са партнерским установама из европских земаља у оквиру програма Еразмус +. Биће представљени и Еразмус + стипендирани програми мобилности наставног и ненаставног особља из школа из Србије ради професионалног усавршавања у земљама ЕУ, као и стратешких партнерстава установа из Србије и Европске уније.

Учесници трибине ће бити у прилици да сазнају нешто више и о могућностима унапређења наставе и сарадње наставника и тренера путем eTwinning и EPALE интернет платформи. Биће представљени и систем подршке каријерном вођењу и саветовању кроз активности и ресурсе националног центра Еурогуиданце мреже у Србији – семинари за наставнике, вебинари, обуке, база образовних могућности и друго. Учесници скупа ће сазнати нешто више и о коришћењу Еуропасс алата и докумената, укључујући Еуропасс радну биографију (ЦВ), језички пасош и документ о мобилности.

На трибини говори Горан Богуновић из Темпус Фондације која спроводи ЕУ програм Еразмус + у Србији кроз који се финансирају пројекти у области образовања и омогућава бесплатно студирање студената из Србије у
земљама ЕУ.АГЕНДА

Трибина 1: “Студирај, путуј и учи о Европској унији”

12:00 - 12:05 Добродошлица - Садија Хоџић, директорка Библиотеке "Вук Караџић" Пријепоље
12:05 - 12:15 Представљање ЕУтека мреже библиотека - Александар Ђукић, координатор пројекта "ЕУтека - ЕУ у вашој библиотеци"
12:15 - 12:30 О Европској унији и процесу приступања Србије ЕУ - Тео Тараниш, члан Тима Европа
12:30 - 13:15 Представљање "Erasmus +" програма за младе - Горан Богдановиц, представник Фондације Темпус
13:15 - 13:30 Pitanja i odgovori


Трибина 2: Могућности за повезивање образовних установа и усавршавање наставника из Србије у ЕУ

13:30 - 13:35 Добродошлица - Садија Хоџић, директорка Библиотеке "Вук Караџић" Пријепоље
13:35 - 13:45 Представљање ЕУтека мреже библиотека - Александар Ђукић, координатор пројекта "ЕУтека - ЕУ у вашој библиотеци"
13:45 - 14:00 О Европској унији и процесу приступања Србије ЕУ - Тео Тараниш, члан Тима Европа
14:00 - 14:45 Представљање "Erasmus +" и других програма Европске уније намењених образовним институцијама и професионалном развоју запослених у просвети Горан Богдановић, представник Темпус фондације
14:45 - 15:00 Питања и одговори


t0.03