У библиотеци:

Актуелно


28-Sep-2018

„Монографијом кроз завичај“ : Округли сто завичајних одељења у пљеваљској библиотеци


У организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, 26.09.2018. године, одржан је први Округли сто завичајних одељења, на тему „Монографијом кроз завичај“.
Учешће у овом стручном скупу, који је одржан у сали Скупштине Општине Пљевља, узели су библиотекари из Црне Горе и Србије, представивши у презентацијама монографије које баштине у завичајним фондовима, а које су значајна и незаобилазна библиотечка грађа о историјским, културним, привредним и другим особеностима појединих средина. ... више
18-Sep-2018

Програм обележавања Дечије недеље: 1-7. октобар 2018.


Дечија недеља је ове године прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву. У том светлу, овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом:

„МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља“.

Програм активности за време трајања Дечије недеље у 2018. години реализује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије и мрежом организација Пријатеља деце на територији целе Републике, уз подршку других удружења грађана, васпитно-образовних и културних институција, угледних појединаца итд.

И ове године Библиотека “Вук Караџић“ у Пријепољу обележиће Дечију недељу садржајима примереним слогану под којим се манифестација одржава, као и гостовањем Гордане Малетић, једне од најзначајнијих савремених српских књижевница за децу. Традиционално, поводом Дечије недеље, за предшколце и прваке биће организоване одељенске посете што ће бити прилика да се најмлађи упознају са Библиотеком и добију бесплатне чланске карте. ... више
18-Sep-2018

"Авдија у Пријепољу" Бесима Вељовића - нова књига у издању Библиотеке "Вук Караџић"


У издању Библиотеке „Вук Караџић“ из штампе је изашла књига „Авдија у Пријепољу“ коју је приредио Бесим Вељовић.
Реч је о морално-поучном спеву „Авдија“ написаном давне 1866. године из пера Јусуф-бег Ченгића из Фоче. Песма је написана у облику савета и првобитно је била намењена блиском сроднику Јусуф-бега, братићу Авдији. Она је, међутим, далеко надмашила уске породичне оквире о чему најбоље сведочи њена широка не само просторна, већ и временска распрострањеност. Преносећи се усмено, с колена на колено, ова песма-спев међу муслиманским становништвом Босне и Санџака доживљава се као део усмене традиције. ... више
07-Sep-2018

Промоција романа „Боја земље“ у Пријепољу: тешка искуства сабрана између корица


Аутобиографски роман „Боја земље“ босанскохерцеговачког писца и колумнисте Елведина Незировића, у коме описује своје детињство и одрастање без оца, али и ратни вихор који је захватио његов родни Мостар, стигао је и до пријепољске читалачке публике, промоцијом која је одржана у Библиотеци „Вук Караџић“.
... више
31-Aug-2018

Промоција романа "БОЈА ЗЕМЉЕ" Елведина Незировића


Позивамо Вас да у четвртак, 6. септембра присуствујете промоцији романа "Боја земље" мостарског писца Елведина Незировића.
Елведин Незировић објавио је две књиге поезије, "Бездан" и "Звијер из хотелске собе", те збирку прича "Толико о томе". Добитник је неколико књижевних награда и признања. Живи и ради у Мостару, БиХ.
Роман "Боја земље" објављен је 2016. године у издању београдске "Лагуне". ... више
17-Aug-2018

ЛЕТЊИ ПРОГРАМ ЧИТАЊА


У оквиру летњег програма на дечијем одељењу библиотеке одржана је радионица са децом узраста од 7 до 12 година. Радионица је рађена по роману аутора Уроша Петровића, Мартина велика загонетна авантура, романа у загонеткама који има за циљ да подстиче развој функционалног знања и креативног начина размишљања. Савршене мозгалице, маштовите, забавне и поучне, подстичу децу да заједно са главном јунакињом романа Мартом Смарт учествују у решавању мистериозних препрека и изазова, а решења леже у тачним одговорима на тешко докучиве загонетке. ... више
09-Jul-2018

Библиотеци "Вук Караџић" захвалница за постигнуте резултате у области културе


На свечаној седници Скупштине општине којом је обележен 7. јул, Дан општине Пријепоље, у присуству истакнутих званица, представника привредног и политичког живота, институција и установа, верских заједница, додељене су награде и захвалнице појединцима и установама за постигнуте резултате.
Награда из области културе додељена је дугогодишњем директору Музеја у Пријепољу, Славољубу Пушици који је допринео изузетној афирмацији ове установе, учинивши је значајном не само у локалним, већ и у регионалним и међународним оквирима.
Захвалница општине у области културе припала је Библиотеци «Вук Караџић». У образложењу је наведено да је Библиотека као најстарија институција културе перманентно доприносила развоју библиотечке делатности кроз примену савремених технологија. Захвалницу је у име колектива Библиотеке примила директорка, Садија Хоџић. ... вишеНазад      нaпред
t0.04