У библиотеци:

Актуелно


04-Oct-2018

Књижевни ствараоци из Бања Луке представили своје стваралаштво у Пријепољу


Књижевно вече песника, писаца и издавача из Бања Луке, које је у Библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу организовао Милешевски културни клуб „Свети Сава“, окупио је синоћ љубитеље писане речи из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Пљеваља и Краљева.
Књижевно вече била је прилика за узвратну посету љубитеља писане речи из Бања Луке, где је марта ове године, у просторијама генералног конзулата Републике Србије, Милешевски културни клуб „Свети Сава“ бањалучкој публици представио часопис „Савиндан“. Гостима и пријатељима добродошлицу је пожелео председник Милешевског културног клуба „Свети Сава“ Зоран Малешић. ... више
02-Oct-2018

ПИСАЦ ЗА ДЕЦУ У „ПОТОКУ“: ОВДЕ СЕ КЊИГА НЕ ПОДРАЗУМЕВА, ВЕЋ ЧЕКА


Петнаестак малишана четвороразредне основне школе у бродаревском насељу „Поток“ са две младе учитељице, угостило је данас пријатеље из Библиотеке „Вук Караџић“ и дечју списатељицу Гордану Малетић.
У оквиру обележавања Дечје недеље, са ученицима је одржан час дружења уз приче, песме и загонетке након чега је школа добила једну од књига ауторке Малетић а ученици по један примерак часописа „Журналац“који излази под кровом Библиотеке.
„Ово је за њих прави догађај јер ми као Издвојено одељење матичне школе „Светозар Марковић“ из Бродарева, нисмо у прилици да нас често посећују оваквим поводима, посебно дечји писци, каже учитељица Анела Рондић. ... више
28-Sep-2018

„Монографијом кроз завичај“ : Округли сто завичајних одељења у пљеваљској библиотеци


У организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, 26.09.2018. године, одржан је први Округли сто завичајних одељења, на тему „Монографијом кроз завичај“.
Учешће у овом стручном скупу, који је одржан у сали Скупштине Општине Пљевља, узели су библиотекари из Црне Горе и Србије, представивши у презентацијама монографије које баштине у завичајним фондовима, а које су значајна и незаобилазна библиотечка грађа о историјским, културним, привредним и другим особеностима појединих средина. ... више
18-Sep-2018

Програм обележавања Дечије недеље: 1-7. октобар 2018.


Дечија недеља је ове године прилика да се скрене пажња најшире јавности на проблем насиља над децом, а сви одговорни актери позову на чврсто и умрежено деловање у циљу нулте толеранције према насиљу и заштите сваког детета у нашем друштву. У том светлу, овогодишња Дечија недеља се одржава под слоганом:

„МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља“.

Програм активности за време трајања Дечије недеље у 2018. години реализује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са организацијом Пријатељи деце Србије и мрежом организација Пријатеља деце на територији целе Републике, уз подршку других удружења грађана, васпитно-образовних и културних институција, угледних појединаца итд.

И ове године Библиотека “Вук Караџић“ у Пријепољу обележиће Дечију недељу садржајима примереним слогану под којим се манифестација одржава, као и гостовањем Гордане Малетић, једне од најзначајнијих савремених српских књижевница за децу. Традиционално, поводом Дечије недеље, за предшколце и прваке биће организоване одељенске посете што ће бити прилика да се најмлађи упознају са Библиотеком и добију бесплатне чланске карте. ... више
18-Sep-2018

"Авдија у Пријепољу" Бесима Вељовића - нова књига у издању Библиотеке "Вук Караџић"


У издању Библиотеке „Вук Караџић“ из штампе је изашла књига „Авдија у Пријепољу“ коју је приредио Бесим Вељовић.
Реч је о морално-поучном спеву „Авдија“ написаном давне 1866. године из пера Јусуф-бег Ченгића из Фоче. Песма је написана у облику савета и првобитно је била намењена блиском сроднику Јусуф-бега, братићу Авдији. Она је, међутим, далеко надмашила уске породичне оквире о чему најбоље сведочи њена широка не само просторна, већ и временска распрострањеност. Преносећи се усмено, с колена на колено, ова песма-спев међу муслиманским становништвом Босне и Санџака доживљава се као део усмене традиције. ... више
07-Sep-2018

Промоција романа „Боја земље“ у Пријепољу: тешка искуства сабрана између корица


Аутобиографски роман „Боја земље“ босанскохерцеговачког писца и колумнисте Елведина Незировића, у коме описује своје детињство и одрастање без оца, али и ратни вихор који је захватио његов родни Мостар, стигао је и до пријепољске читалачке публике, промоцијом која је одржана у Библиотеци „Вук Караџић“.
... више
31-Aug-2018

Промоција романа "БОЈА ЗЕМЉЕ" Елведина Незировића


Позивамо Вас да у четвртак, 6. септембра присуствујете промоцији романа "Боја земље" мостарског писца Елведина Незировића.
Елведин Незировић објавио је две књиге поезије, "Бездан" и "Звијер из хотелске собе", те збирку прича "Толико о томе". Добитник је неколико књижевних награда и признања. Живи и ради у Мостару, БиХ.
Роман "Боја земље" објављен је 2016. године у издању београдске "Лагуне". ... вишеНазад      нaпред
t0.05