У библиотеци:

СИТНИЦЕ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ

Лоренцо Мароне

Зовем се Чезаре Анунцијата, имам седамдесет седам година и протраћио сам седамдесет две године и сто једанаест дана. Потом сам схватио да је дошао тренутак да истински уживам у стеченом поштовању.

Усамљени циник Чезаре пензионерске дане проводи мирно, уз алкохол и џангризање, у друштву времешне проститутке Росане. Никада није претерано марио за људе око себе, али сада, на заласку живота, постаје свестан патњи с којима се суочавају њему блиске особе: његова ћерка има проблеме у браку и то не жели да призна. Његов син Данте је геј, и никада му то није рекао. Ту је и Елеонора, стара мачкарка, коју покушавају да избаце из стана, Марино, који већ годинама није изашао напоље. И Ема, прелепа млада жена на чијем се лицу повремено виде модрице. Дирнут њеном патњом, Чезаре ће схватити да је време за корените промене у његовом животу. Овај себични намћор почеће да открива ситнице које живот значе.

Мароне је успео да створи једноставне јунаке, и у тој једноставности живописне и аутентичне, људе који су веома слични нама - истовременом губитнике и хероје свакодневнице.

Духовит, повремено црнохуморни роман постигао је велики успех у Италији, а тренутно се по овој књизи снима филм.t0.01