У библиотеци:

ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО

Нина Јергеков

Двојно држављанство је роман о жени која пати од амнезије а обрела се на аеродрому, с два пасоша, две културе, два језика.
„Будиш се на аеродрому. Не знаш ко си, ни куда идеш. Имаш у торбу два пасоша. Носиш сјајну круну, а осећаш се као украдени ауто. Како из ове амнезије осмислити живот? Поновити га? Иако су то, у ствари, била два живота?“ тако се јунакиња романа пита у једном изузетном тренутку свог живота који дели с многим емигрантима, исељеницима и младим људима у Европи чији су идентитети и држављанства укрштени.

Као што и сам наслов сугерише, то је кључна тема новог романа Нина Јаргеков: како се носити са две културе, са два језика, са два сензибилитета, како, у ствари, водити двоструки живот?
Или, с друге стране, како подржати земљу у којој живимо када се она, по свему судећи, спрема да усвоји Закон о забрани двојног држављанства?

Суочавајући читаоце са питањем ускомешаних, укрштених и вишеструких идентитета и изазова које то са собом носи, што је стварност многих људи у Европи данас, роман Двојно држављанство оличава велику европску причу нашег времена.
Српско издање романа Двојно држављанство прво је издање овог романа Нине Јаргеков изван француског језика.

Награда „Флор“t0.01