У библиотеци:

ЛИВРО

Жозе Луис Пеишото

Португалски романописац и песник Жозе Луис Пеишото невероватном брзином постаје све примећеније и све хваљеније име савремене европске књижевне сцене. Бројне награде, гостовања и предавања само потврђују ову чињеницу, а највише од свега то чине његови романи.

Вештина приповедача се најочитије показује у самопоуздању којим од мноштва различитих мотива, ликова, жанрова и идеја ствара чврсту и убедљиву структуру свог романа. Пеишото са поетском лакоћом пише овакву високу прозну књижевност и оставља читаоца истовремено узбуђеног радњом и одушевљеног талентом аутора.

Књига „Ливро“ на најширем плану говори о теми миграције, која је у Португалу била веома актуелна 60их година, када је велики број људи из ове земље пиринејског полуострва бежао у Француску. Њихове приче јесу понекад потресна, понекад духовита, а понекад и невероватна сведочанства о историјским покретима народа који никада не престају да мењају културну и политичку слику Европе.

Осим тога, „Ливро“ (на португалском „књига“) јесте прича и о одрастању једног дечака у руралним пределима Португала и представља сведочанство тешког живота који се пред изазовима показује жилав и лукав, какав једино и треба да буде. Индивидуалне, потресне и (траги)комичне сеобе људи у потрази за својим комадом среће и просперитета ухваћене су мајсторским прозним изразом и креативном игром форме и садржаја по којој је Пеишото већ постао нашироко препознатљив.t0.01