У библиотеци:

НЕЗЕМАЉСКИ ИЗРАЗ ЊЕГОВИХ РУКУ

Миљенко Јерговић

Неземаљски израз његових руку приповеда о Сарајевском атентату, о нашима и о њиховима, а уствари о томе да су и једни и други наши, и да је убиство Фрање Фердинанда последица модернизацијске и просветитељске мисије бечких власти у Босни. Принцип, Чабриновић и другови деца су своје епохе, школовани на роману деветнаестог века, на поезији Волта Витмана, на руским анархистима и атентаторима… Беч их је описменио и пружио им прилику да освоје и остваре своје илузије. Никада Босна и западни Балкан нису били европскији и ближи Бечу, Берлину и Паризу него тренутак пре Принциповог пуцња.

Миљенко Јерговић написао је и роман и припрему за роман. Уједно ово је и документарни текст настао по низу других документарних текстова, а из њега је затим требало да настане велика фикција. Да ли је настала? Да ли је све ово истина, или је измишљена приповест, омладински авантуристички роман који је тужно завршио? Књига је то која тера на размишљање и промишљање, која повест ових простора пропитује без идеолошког бремена, која покушава схватити и разјаснити време те фикцијом оживети људе и догађаје који су можда одредили судбину континента и нас самих.

„Спекулације о могућим токовима историје имају смисла само уколико нас доводе до дубљег и свеобухватнијег разумевања оног јединог тока који се остварио. Да би се то десило, живот се мора посматрати у широком тоталитету. А баш то је успело Миљенку Јерговићу у књизи Неземаљски израз његових руку. Намера ми није да пишем приказ, већ да у овом часу када се на свим странама нашег региона прети и звецка оружјем, укажем на лековитост Јерговићеве студије која се чита и као скица за роман, и као трактат, и као есеј, и… ма чита се у једном даху!“
- Драган Великићt0.01