У библиотеци:

Дечије одељење

Позајмно одељење за децу до 15 година са читаоницом

Фонд овог одељења прилагођен је потребама деце предшколског узраста, млађих и старијих основаца. Одељење за децу пружа најмлађим читаоцима велики избор сликовница, књига, школске лектире, стрипова, енциклопедија, приручника, дечије периодике, мултимедијалних публикација.

Цео фонд је смештен у слободном приступу тако да деца могу самостално да изаберу књигу, прочитају стрип, прелистају новине. Дечије одељење поседује и колекцију друштвених игара коју најмлађи могу користити у оквиру Библиотеке, а на располагању су им и три умрежена рачунара са интернет везом.


„МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“ : ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У БИБЛИОТЕЦИ 1-7. ОКТОБАР 2018. ГОДИНЕ


Дечија недеља која се ове године одржавала под слоганом „МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“ обележена је на Дечијем одељењу, у Инфобусу и огранку у Бродареву.


Овогодишњи гост Библиотеке била је књижевница за децу Гордана Малетић, која се у понедељак и уторак дружила са ученицима на Дечијем одељену и у издвојеном одељењу ОШ “Светозар Марковић” Бродарево у Потоку.

Примерено слогану под којим се обележавала Дечија недеља, одржано је више радионица под називом “Препознајмо и спречимо насиље над децом“ са циљем да се деца упознају са појмом насиља, начином његовог препознавања и спречавања. Аутор и водитељ радионица, које су реализоване са ученицима основних школа из Пријепоља, Ивања, Велике Жупе и Бродарева, била је Марија Свичевић, дипломирани психолог. Успостављена је добра комуникација са ученицима који су учествовали у дискусији, износили своје ставове и мишљења, као и предлоге како на најбољи начин реаговати у случају насиља.

Традиционално, поводом Дечије недеље, за предшколце и прваке организоване су одељенске посете што је било прилика да се најмлађи упознају са Библиотеком и добију бесплатне чланске карте.
ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ У БИБЛИОТЕЦИ : 1-7. ОКТОБАР 2018.


ЛЕТЊИ  ПРОГРАМ ЧИТАЊА

25.07.2018.

У оквиру летњег програма на дечијем одељењу библиотеке одржана је радионица са децом узраста од 7 до 12 година. Радионица је рађена по роману аутора Уроша Петровића, Мартина велика загонетна авантура, романа у загонеткама који има за циљ да подстиче развој функционалног знања и креативног начина размишљања. Савршене мозгалице, маштовите, забавне и поучне, подстичу децу да заједно са главном јунакињом романа Мартом Смарт учествују у решавању мистериозних препрека и изазова, а решења леже у тачним одговорима на тешко докучиве загонетке. Дружење са Мартом је настављено кроз игру Загонетне домине. Циљ игре је подстицати децу да креативније размишљају, унапређују своје дедуктивне и вербалне способности и стичу вештину проналажења ефикасних решења и закључака кроз преплитање различитих области.СА ЖУРНАЛЦИМА КРОЗ ПРИЈЕПОЉЕ


28. maj 2018.Нови, пролећни, двадесет други по реду број Журналца, од прве до последње стране посвећен је – Пријепољу. Мале новине за децу и родитеље можете набавити уз нови нови број листа Полимље који је у продаји од петка 25. маја 2018.

За све читаоце градом шетају чланови редакције – Деина Дјелид, Лана Мандић, Емина Земанић, Марко Мрдаковић, Неда Павловић, Сара Срна, Дарија Чпајак, Дени Гашанин, Матија Рељић и уредник, Индира Хаџагић.

Журналац бр. 22 >>Међународни дан књиге за децу: Ослободити дечју машту интерактивним причањем бајки


2. април 2018.Међународни дан Дечје књижевности 2. април у библиотеци „Вук Караџић“ обележен је програмом „Мала причаоница бајки – Бајкотека“ и изложбом „Бајковити свет“. Прилику да уживају у припремљеном програму имали су предшколци Дечјег вртића "Наша радост".Програм „Мала причаоница бајки – Бајкотека“ ауторски је пројекат новинарке Индире Хаџагић Дураковић, која је игром и глумом дочарала малишанима свет бајки. За предшколце, бајке су још увек омиљено штиво.

Бибилиотека Вук Караџић желела је да обележавањем Међународног дана дечје књижевности кроз интерактивно причање бајки ослободи дечју машту.

Наши најактивнији корисници су ученици основних школа и у 2017. години имали смо 1550 корисника, а предшколаца око 500. Зато посебну пажњу посвећујемо набавци дечје књижевности и програмима које организујемо, јер увек имамо на уму да је стварати и писати за децу веома одговоран посао – истакла је директорка библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Међународни дан дечје књижевности, 2. април, у свету се облежава од 1967. године. На тај дан је 1805. рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу.

Текст преузет са интернет странице Телевизије Форум >>

О Међународном дану књиге за децу читајте и на страницама листа Полимље>>

Дан библиотекара уз најмалађе чланове


15. децембар 2017.

Библиотекари пријепољске библиотеке свој дан су прославили у присуству најмлађих чланова – деце из Предшколске установе „Миша Цвијовић“ и њихових васпитачица Дејанке Самарџић и  Амеле Кадушић.
О значају библиотека, читања, писања и занимљивостима везаним за књиге са децом су разговарале  библиотекарка Армина Јоновић и виша књижнчарка Ћамила Тумбул.

У наставку дружења Марија Свичевић, дипломирани психолог, деци је читала причу „Дечак и врабац“. Прича је била повод да деца прошире своја знања о птицама наших крајева и годишњим добима.
За крај овог дружења  свако од њих је направио хранилицу за птице коју ће поставити испред своје куће, вртића или библиотеке.


У оквиру програма Библиотеке „Вук Карaџић“: ПОЧЕО НОВИ „ЖУР ЗА ЖУРНАЛЦЕ“

30. октобар 2017.
Са почетком нове школске године почело је ново окупљање основаца заинтересованих за Малу школу новинарства коју већ седам година води новинар Индира Хаџагић. Рад ће бити сумбимиран у двадесет првом броју Малих новина за децу и родитеље „Журналац“ захваљујући максималној подршци пријепољске Библиотеке.

Мала школа новинарства „Жур за журналце“ коју је конципирала и коју води новинар Индира Хаџагић почела је да ради у јесен 2010.године као део пројекта Библиотеке „Вук Караџић“ који је финансирало Министартво за културу. Од тада, па до ове јесени, кроз школу је прошло стотинак ученика виших разреда основне школе али и средњошколаца са циљем да се млади што раније упознају са функционисањем медија, да развијају критичко мишљење о свету око себе, појавама али и садржајима које нуде савремени медији који су веома присутни у њиховој свакодневици и често пресудно утичу на формирање ставова и укуса.

Захваљујући разумевању и великој подршци Библиотеке „Вук Карадћић“ која је ову радионицу уврстила у свој годишњи програм рада, „журналци“ обележавају седам година ове јединствене школе новинарства кроз текстове који ће бити објављени у предновогодишњем двадесетим првом броју „Журналца“, малих новина за децу и родитеље које представљају сублимат рада.

Директорица Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић даје пуну подршку оваквом раду са децом и изражава задовољство што је издавач по много чему посебне публикације коју стварају деца.

-Као и претходних година владало је велико интересовање младих, односно ученика основне школе за стицање и развијање знања о новинарству. Као резултат рада изашла су током 2016.године два броја „Журналца“ који садрже веома озбиљне текстове, исказују жеље, али често дају и критички осврт на стварност која је виђена дечјим оком веома реално. „Журналац“ је постао омиљен не само међу децом, читају га и у Библиотеци, већ и међу њиховим наставницима и родитељима. Упркос скромном буџету, Библиотека је и ове године издвојила средства за штампање два броја ове посебне дечје новине.

До сада је у „Журналцу“ објављено преко 300 текстова ученика од 11 до 18 година. Обележавајући мали јубилеј када је у априлу изашао двадесети број, „журналци“ су, пратећи пројекат прекограничне сарадње Библиотеке „Вук Караџић“ из свог угла насликали стиховима и причама реку Лим, што је посебан додатак, те је тако двадесети број имао и увећан број страна.

Тако су се стихови и белешке малих новинара посвећени Лиму нашли у књизи „Лимске песничке луке“ коју је Библиотеке штампала у оквиру реализације свог пројекта прекограничне сарадње „Култура за Европу, Европа за културу“.

Са „Журналцем“ је сарађивала и Јасминка Петровић најчитанији писац за децу и као резултат те сарадње су и бројни текстови „журналаца“ који су се нашли у књизи „Пријепоље из дечјег угла“ у издању Библиотеке „Вук Караџић“. А Јасминка Петровић је рекла о „Журналцу“: „Актуелан, информативан, савремен, занимљив. Све у свему-свака част“!

И.Х.Путовање Малог Принца

У оквиру Летњег програма читања одржана је радионица „Путовање Малог Принца“. Марија Свичевић, психолог, са децом је разговарала о овој савременој дечијој бајци, о симболици ликова, пријатељству, људским вредностима.
Путовање са Малим Принцом деца су наставила кроз истоимену друштвену игру. Циљ игре је да деца употребе своје умне и моторичке способности, одрже пажњу и концентрацију док путују са Малим Принцом кроз свемир и побеђују Змију и њене зле помоћнике.
За крај учесници су илустровали омиљене делове књиге.Летњи програм читања за децу : јул - август 2017.

111_bcg.jpg


Јубиларни двадесети број ЖурналцаЈубиларни двадесети број Журналца доноси нове текстове! Познати чланови редакције - Ђорђе Мрдовић, Амар Гашанин, Јасна Козица, Дарија Чпајак, Харис Пашановић, Дени Гашанин, Џана Тичић, Исидора Марачић, Сара Срна, Милица Ружић, Неда Павловић са уредником Индиром Хаџагић-Дураковић потрудили су се да у новом броју читаоце обрадују занимљивим темама.

Овога пута Журналац доноси и посебан додатак посвећен Лиму.
Журналци Лим виде као „лексикон генерација“, да зими има очаравајућу фризуру, да нам Лим прашта годинама иако га понекад не заслужујемо, да је он део портрета града, да нас захваљујући њему посећују ретке птице. Лим је, пак, преко Журналца упутио отворено писмо грађанима јер није у реду да баш он буде наквећи градски контејнер.

Поред тога, чланови редакције причају зашто је рад у Малој школи новинарства посебан, али и о многим дилемама које муче тинејџере којима одрасли сталноо говоре „у наше време било је боље“. А шта кад деца траже траже „минут ћутања за пад одраслих у њиховим очима“?!

Журналац бр. 20>>Урнебесни експерименти из физике за радознале основце


Као део програма обележавања Светског дана књиге за децу, 2 априла, на Дечијем одељењу Библиотеке за основношколце је одржана промоција књиге „Урнебесна физика“ која је 2015. добила награду Невен за најбољу књигу из области популарне науке. Књигу потписују реномирани аутори Светислав Пауновић, Бранко Стевановић и Игор Коларов.

Ову занимљиву збирку експеримената намењену деци, а понајвише ученицима шестог и седмог разреда јер прати наставни план и јединице које се обрађују у овим разредима, написао је Светислав Пануновић, научник и дугогодишњи професор Више електротехничке школе у Београду.

"У сусрет пролећу" – еколошка радионица са децом из Бродарева


У Месној библиотеци „Стеван Томовић“ у Бродареву првих пролећних дана са ученицима млађих разреда Основне школе „Светозар Марковић“ одржане су креативне радионице из програма „У сусрет пролећу“.

Поред разговора о лепоти годишњег доба које је омиљено већини малишана, радионица је имала и ангажовану димензију те је нарочита пажња је посвећена и еколошким темама и заштити животне средине. На разгледницама које су направили током радионице, деца су изразила своје мишљење о очувању природе и поручила да хоће више зеленила и цвећа, паркова, чисту воду и обалу Лима без пластичних кеса које „украшавају“ њихову омиљену реку.

Из богатог фонда Библиотеке деци су представљене књиге и сликовнице на тему екологије и очувања природе.

Радионицу су водиле психолог Марија Свичевић и библиотекарка огранка у Бродареву Џемила Ровчанин.


Дечија недеља 2016.


Кроз програме и активности које су се одвијале на Дечијем одељену, огранку у Бродареву и Инфобусу, предшколци и основци и ове године обележили су Дечију недељу.


„Нећу да бригам, хоћу да се играм!“ : Дечија недеља 3-9. октобар 2016.

Од 3. до 9. октобра под слоганом "Нећу да бригам, хоћу да се играм!" Библиотека ће обележити Дечију недељу.

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга. Први пут код нас је одржана 1934. године, а од 1987. године је уведена Законом о друштвеној бризи о деци, и одвија се сваке године у првој пуној недељи октобра. Њен циљ је да укаже на стварни положај детета и младих у друштву, да скрене пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима у породици, локалној заједници и друштву у целини.

decija_nedelja_2016.jpg

Током трајања Дечије недеље, Дечије одељење библиотеке, Инфобус и Месна библиотека "Стеван Томовић" ће организовати различите активности намењене најмлађима.

Програмске активности у Дечијој недељи

• Промоција књиге "Урнебесна физика" Светислава Пауновића, Бранка Стевановића и Игора Коларова.
• Изложба литерарних и ликовних радова на тему "Игра и играчке некад и сад"
• Посета ђацима пешацима и сеоској школи у насељима Звјезд и Гостун
• Дружење са другарима из Групе "Машта"
• Групне посета ученика четвртих разреда ОШ "Владимир Перић Валтер"
• Групне посете ученика првих разреда ОШ "Светозар Марковић"
• Групне посете предшколаца Предшколске установе "Наша радост"Дејан Алексић у гостима


Општинска смотра рецитатора била је повод да библиотека угости увек драгог госта, Дејана Алексића, писца за децу. Поред рецитатора прилику да чују стихове и приче једног од наших најзначајнијих савремених дечијих писаца из прве руке су имали и малишани Вртића „Миша Цвијовић“ и Основне школе „Владимир Перић Валтер“.

dejan_aleksic1.JPG

dejan_aleksic2.JPG

dejan_aleksic3.JPG

dejan_aleksic5_1.JPG


Новогодишњи број "Журналца"И ове јесени Библиотека „Вук Караџић“ је организовала Малу школу новинарства под називом „Жур за журналце“ коју воду новинар Индира Хаџагић-Дураковић.
Ученици виших разреда основне као и средње школе кроз рад у „Журналцу“ упознају свеприсутне медије из другог угла и на тај начин развијају критичан однос према садржајима. Ово је прилика да се и они сами огледају у разним жанровима, учећи шта је то вест, репортажа, а шта осврт и коментар. „Жур за журналце“ је почео у октобру 2010. године и до сада је окупио стотињак деце, а резултат рада су Мале новине за децу и родитеље „Журналац“ које овог децембра носе број 15.
Преузмите "Журналац"

Zurnalac_2014.Mala_skola.jpgirfan_izlozba_lat.jpg


НОВЕ КЊИГЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: септембар 2014.


decije_teen_kol.jpg


НОВЕ КЊИГЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ : септембар 2014.decije_kolaz_najmladji1.jpg


ЛИКОВНИ КОНКУРС

likovni_konkurs_header.jpg

Заштитник грађана Републике Србије расписује наградни конкурс за најбоље ликовне радове на тему људских права особа са инвалидитетом, припадника националних мањина, као и равноправности жена и мушкараца.

На конкурсу могу учествовати ученице и ученици од V до VIII разреда

Аторка/аутор најбољег рада на поклон добија таблет рачунар.

Конкурс је отворен до 15. маја 2014.

КЛИКНИ ЗА ПРАВИЛА КОНКУРСА >>


У ПОСЕТИ БИБЛИОТЕЦИ

Ученици Основне школе „Милосав Стиковић“ из Ратајске посетили су са својим учитељима Библиотеку „Вук Караџић“. Како основци из школе у Ратајској користе услуге покретне библиотеке – Инфобуса, за многе од њих ово је био први одлазак у „праву“ Библиотеку. Са фондом књига за децу, доступном литературом, начинима коришћења књига из библиотеке ученике је упознала Ћамила Тумбул, виши књижничар на Дечијем одељењу.

Дан раније Библиотеку су посетили ученици из издвојеног одељења Основне школе "Владимир Перић Валтер" из Залуга. Поред упознавања са Библиотеком, малишанима је представљена и књига „Пријепоље од А до Ш“ из дечијег угла која је у издању Библиотеке објављена прошле године. Овај својеврсни водич кроз културну баштину града, обичаје и навике његових становника, заједно са Јасминком Петровић, писцем за децу, написали су полазници Мале школе новинарства и Школице креативног писања које су биле организоване у Библиотеци.

Фотографије>>

zalug5.jpg


ЗАБАВНИ ПРАВОПИС!


Ако желиш да на забаван начин провериш свој правопис, граматику, решиш тест из опште културе и заблисташ на часу српског језика – Политикин ПРАВОПАС је место за тебе.
ПРАВОПАС ти даје могућност да се определиш између три игре, сам одабереш тежину питања и упустиш се у решавање кратких квизова који ће обогатити твоје знање и разрешити правописне недоумице.

КАКО СЕ ПИШЕ?

Да ли је правилно „незнам“ или „не знам“? Правопас зна тачан одговор на ово и слична питања и помоћи ће ти да провериш своје знање. Определи се за тежину питања и почни, али не заборави да је време за одговоре ограничено...


МАЛИ ТЕСТ ОПШТЕ КУЛТУРЕ

Одмори се од питања из граматике уз мали тест опште културе. Правопас ће проверити колико знаш о нашој историји, култури, уметности, спорту..

КАД КАЖЕМ, МИСЛИМ....

У овој игри Правопас проверава колико познајеш савремени жаргон српског језика. Да ли речи које свакодневно користиш можеш да повежеш са одговарајућим синонимима?

pas2.bmp

pas1.bmp


Предлог: књига коју волим
С ДЕЦОМ ОКО СВЕТА
Аутор: Татјана Родић

s_decom_oko_sveta.jpgКњига коју топло препоручујем деци млађег узраста али и свима који воле да читају добру књигу је С децом око света. То је књига која је мени помогла да боље упознам свет око себе. Сазнала сам мноштво занимљивих ствари јер је свака земља детаљно описана.Ова књига ми је помогла да научим где се налазе многе земље, научила сам и њихове химне, који је главни град сваке од тих земаља, значење боја на заставама...

Захваљујући овој дивној књизи сазнала сам посебности сваке земље, знамените личности, језике и неке речи сваког од тих језика, песме које су популарне, карактеристична јела, обичаје, плесове... Илустрације су посебно занимљиве и интересантне, доприносе да се књига чита лако и још боље разуме. Књига С децом око света добила је награду на Сајму књига у Београду, а две награде Невен за најбољу дечију књигу из области популарне науке.
Свакако прочитајте чак и ако сте одраслi.

Књигу препоручила:
Селма Бјелак

Зашто волим зимуПрва помисао на зиму код многих изазива оно: брр, неее, јооој, бљак. Поготово је не воле одрасли. Мени је зима омиљено годишње доба, посебно кад има снега. И то доста снега. Зашто волим зиму? Разлози су:
- само зими могу окитити моје омиљено дрво да буде као из бајке. То је јела
- много волим да се шетам местима где нема много људи, тихо је, пада први мрак, а пахуље засипају све око мене
- ограде су ишаране од снега и леда као у некој причи, као да их је неки уметник осмислио. Ја замислим да сам део те приче, са свим тим облицима и уживам у томе
- кад ми досади, ја зазвиждим испод прозора мојих другара и онда се грудвамо, санкамо и скачемо у дубоки снег. И обавезно се много смејемо
- зима доноси грациозне спортове као што је уметничко клизање, али и сви постајемо помало уметници, јер сви волимо да правимо неке скулптуре од снега, макар и Снешка Белића.
Знам да старији не воле зиму, гунђају због леда на улицама или им је хладно, али кад виде веселу децу, радост на лицима оних који се санкају или грудвају и њима осмех одледи лица, сете се својих зимских несташлука.
snowman.jpg
Немојте одмах рећи да не волите зиму чим дође мраз. Допустите једном да вас носи машта и тада ћете осетити зимску чаролију.

 t