U našoj biblioteci:

Glavni junaci putuju Infobusom

25-Nov-2011


glavni_junak_head.jpg

U organizaciji Matične biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Prijepolja, a posredstvom Infobusa i uz podršku Državne lutrije Srbije realizuje se jedinstven projekat koji ima za cilj približavanje knjige predškolcima i učenicima nižih razreda osnovnih škola, ali i upoznavanje sa osnovama pozorišne igre.

plakat_junak_small.jpg

Učenici Osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Brodareva, uz pomoć Indire Hadžagić, novinarke iz Prijepolja koja vodi program dramske radionice, pripremili su igrokaz pod nazivom „Glavni junak jedne knjige došao mi da se hvali“, kao aluziju na pesmu Duška Trifunovića koju je nekada proslavila grupa „Bijelo dugme“ („Glavni junak jedne knjige došao mi da se žali“). Tako su učenici viših razreda ove škole, njih 12, odabrali svoje omiljene junake knjiga, napisali tekst kojim će ih predstaviti i interpretirati i tako oživeti te likove na sceni. Istovremeno, mali glumci pevaju uživo pesme i plešu, pa predstava ima elemente i kabarea. Scena može biti i učionica, sportska sala, đačka kuhinja, dvorište škole, hodnik...

Ovaj igrokaz omogućava interaktivno druženje dece u školi, kroz pozorišnu igru koja služi i kao originalna preporuka knjiga i čitanja.

Mali glumci su se protekle sedmice predstavili učenicima četvororazrednih škola u selima Potok i Zavinograđe, u koje nikada ni jedno pozorište, niti i jedan sličan program nisu prikazani, iako i danas, za razliku od mnogih drugih, ova isturena odeljenja matične brodarevske škole, imaju po 15 đaka. Ono što ostaje za nezaborav je srdačna dobrodošlica, veseli razgovori o omiljenim junacima knjiga kao i izbor najbolje ostvarenog književnog lika na sceni. Alisu u Zemelji Čuda, Malog Princa, Toma Sojera, Pipi Dugu Čarapu, Robinsona Krusa, Hajdi, Pinokija i druge likove videla su i deca škola u Babinama, Jabuci i Lučicama, a tokom decembra infobusovo „putujuće pozorištance“ posetiće sve škole prijepoljske opštine.

Piše: I. H-D.
Izvor: DANAS

Fotografije
flickr_logo_png.png

t0.01