U našoj biblioteci:

Infobus u Beogradu na Svetski dan knjige

24-Apr-2012


Infobus_svetski_dan_knjige.JPG


Beograd, 23. april 2012. godine - Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, Državna lutrija Srbije, biblioteka Vuk Karadžić iz Prijepolja i Narodna biblioteke Srbije predstavili su Beograđanima prvu pokretnu biblioteku u Srbiji – Infobus. Šareno vozilo koje nije običan autobus već prava biblioteka privuklo je veliki broj ljubitelja knjige koji su se zatekli na Trgu Republike.

Druženje ispred Infobusa otvorili su Dejan Ristić, direktor Narodne biblioteke Srbije, Jelena Stojanović iz Državne lutrije Srbije koja finansira rad Infobusa, i Indira Hadžagić-Duraković, PR biblioteke Vuk Karadžić iz Prijepolja. Najmlađi čitaoci družili su se sa glumcima Anom Sofrenović, Dragoljubom Ljubičićem Mićkom i Vojislavom Simićem koji su sa mališanima razgovarali o bajkama, knjigama i čitanju.

„Državna lutrije Srbije već četvrtu godinu finansira rad Infobusa – jedne od tri pokretne biblioteke u našoj zemlji. Cilj projekta je da pomognemo da što veći broj građana ima slobodan pristup informacijama i znanju, da utičemo na podizanje svesti o važnosti čitanja i obrazovanja, kao i na podizanje nivoa pismenosti u našoj zemlji. Nastavićemo da pomažemo rad Infobusa ali i drugih projekata koji imaju za cilj promociju obrazovanja kao jednog od ključnih aspekata društvene odgovornosti“ rekla je Jelena Stojanović, organizator humanitarnih projekata, Državna lutrija Srbije

Reagujući na rezultate istraživanja koji govore o nedovoljnoj pismenosti u Srbiji, Državna lutrija Srbije finansira rad Infobusa, koji je pokrenut 2003. godine kao zajednički projekat Matične biblioteke Vuk Karadžić iz Prijepolja i Narodne biblioteke Srbije.

Ova pokretna biblioteka je na raspolaganju nacionalno i verski mešovitom stanovništvu u izrazito siromašnoj opštini Prijepolje, a obilazi naselja i sela prijepoljske opštine koja na svom području nemaju organizovane ogranke biblioteke, i građanima omogućava slobodan pristup informacijama, savremnim komunikacionim tehnologijama, znanju, ali i kulturnim sadržajima.

Posetioce koji su želeli da se upoznaju sa ovom bibliotekom na točkovima, predstavnici biblioteke Vuk Karadžić iz Prijepolja sproveli su kroz Infobus, dok su predstavnici izdavačkih kuća “Knjiga komerc” i “Clio” prolaznicima podelili svoja aktuelna izdanja.

Posetu Infobusa Beogradu na Dan knjige propratili su i brojni mediji:

Radio televizija Srbije
Radio televizija B92
SEECult Portal za kulturu Jugoistočne Evrope
Internet portal Na dlanu

infobus_bg1.JPG

DSC01584oo_1.JPG

infobus_bg3.JPG

infobus_bg4.JPG
t0.01