U našoj biblioteci:

Potpisan memorandum o prekograničnoj saradnji

01-Sep-2016


prekogranicna1.jpg

Memorandum o saradnji i učešću u projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore "Evropa za kulturu, kultura za Evropu" potpisan je 29. avgusta 2016. godine u Bijelom Polju u Kući Rista Ratkovića. Potpisnici sporazuma su predstavnici ustanova kulture iz Bijelog Polja - JU "Ratkovićeve večeri poezije" i njen saradnik NVO "Stihom govorim" i Prijepolja - Biblioteka "Vuk Karadžić“"i Udruženje građana "Limski darovi".

U ime lokalne samouprave učesnike je pozdravila potpredsednica opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić, koja je izrazila zadovoljstvo što se produbljuje pogranična saradnja Bijelog Polja i Prijepolja.
- Realizacija i implementacija ovako važnog projekta zaslužuje svaku pohvalu. Pohvalu zaslužuju kako nosioci projekta, tako i njihovi partneri. Opština će i ubuduće biti podrška ovakvim i sličnim projektima, prije svega kad je u pitanju pogranična saradnja, kazala je Omerhodžić.

Protokol o saradnji potpisali su Sadija Hodžić, direktorka Biblioteke "Vuk Karadžić", i predstavnik udruženja građana "Limski darovi" Milan Cmiljanović kao predstavnici Prijepolja. S bjelopoljske strane potpisnici su Abaz Dizdarević, projekt menadžer i Slobodan Zoran Obradović u ime NVO "Stihom govorim".

Cilj ovog projekta iz oblasti kulture i umetnosti je doprinos povećanju kvaliteta i obima međunarodne saradnje kroz promociju koncepta interkulturalizma. Projektom je predviđeno promovisanje autentičnih kulturnih vrednosti kako bi se predstavilo ono što dve države imaju.
Planirano je da se sprovedu četiri velike aktivnosti, od kojih je prva 46. manifestacija "Ratkovićeve večeri poezije", a zatim četvrti festival dečije poezije "Kraljevstvo bijelih rada" i štampanje knjige "Stihom plus". U Srbiji će se održati veliki "Limski festival", uz učešće polimskih gradova, a biće održana i regionalna konferencija kulturnih poslenika.
U okviru ovog projekta planirano je da se formira Digitalna biblioteka zavičajnog fonda i da se nabavi oprema za digitalizaciju zavičajne građe. Za korisnike 11 punktova koje obilazi Infobus biće organizovana škola informacionih tehnologija, ECDL obuka za mlade kao i obuka građana za korišćenje potencijala koje nudi internet u savremenoj komunikaciji.

U ime partnera iz Prijepolja Sadija Hodžić je izrazila zadovoljstvo učešćem u projektu i saradnjom sa javnim ustanovama kulture u Bijelom Polju.
- Sve ćemo uraditi da povećamo nivo saradnje u polimskim i pograničnim gradovima, uz zahvalnost Delegaciji EU što je prepoznala značaj našeg projekta, kazala je Hodžić.


prekogranicna2.jpg

prekogranicna3.jpg
t0.02