U našoj biblioteci:

Biblioteka u Prijepolju deo Akademske mreže Republike Srbije

18-Nov-2016


Zahvaljujući realizaciji projekta SEELight Minisatrstva trgovine, turizma i telekomunikacija Biblioteka
"Vuk Karadžić" u Prijepolju postala je jedna od oko 200 institucija koje su u 50 gradova u Srbiji povezane na infrastrukturu AMRES-a (Akademske mreže Republike Srbije).

Ova mreža obrazovnim i naučno-istraživačkim organizacijama i drugim korisnicima obezbeđuje pristup i korišćenje interneta i informatičkih servisa u zemlji, kao i veze sa nacionalnim i internacionalnim mrežama. AMRES predstavlja jedan od najznačajnijih resursa naučno-istraživačkog i obrazovnog rada i nosilac je razvoja informatičkog društva.


Pored veoma brzog interneta, korisnici Biblioteke moći će da koriste i usluge
Konzorcijuma biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku – KoBSON, preko koga je moguće pretraživati 25.000 elektronskih časopisa u punom tekstu, iz svih naučnih oblasti.KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku) je usluga koju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije obezbeđuju biblioteke Srbije, a koja akademskoj zajednici omogućava pristup velikom broju stranih naučnih časopisa, elektronskih knjiga, baza sažetaka i citata. Zbog značaja u unapređenju obrazovnog i naučno-istraživačkog rada, KoBSON je izuzetno važan jer obezbeđuje optimalnu nabavku naučnih informacija (časopisa, knjiga, baza podataka) za potrebe naučno-istraživačke zajednice. Putem KoBSON-a je dostupno više od 35000 naslova stranih časopisa u punom tekstu, preko 90000 naslova knjiga i nekoliko indeksiranih baza podataka (INIS, MathSciNet, Medline, SciFinder, Scopus, SCIndeks, Web of Science). Takođe, KoBSON ima za cilj promociju naučnog publikovanja istraživača koji rade u Srbiji, tako što se prate njihovi objavljeni radovi koji se referišu u WoS-u i prati se citiranost tih radova na mesečnom nivou.


t0.01