U našoj biblioteci:

U Prijepolju predstavljen program prekogranične saradnje "Evropa za kulturu, kultura za Evropu"

31-Jan-2017
U svečanoj sali Doma kulture u Prijepolju, 30. januara, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat prekogranične saradnje „Evropa za kulturu, kultura za Evropu”. Projekat, koji finansira Evropska unija, spovode Biblioteka „Vuk Karadžić”, Udruženje građana „Limski darovi”, Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije” iz Pljevalja i nevladina organizacija „Stihom govorim” iz Pljevalja.

Predstavnicima medija, lokalne samouprave i građanima predstavljen je značaj i aktivnosti koje će se realizovati u okviru ovog projekta čiji je cilj dorinos povećanju kvaliteta i kvantiteta međunarodne saradnje kroz promovisanje multikulturalnosti i književnosti.

Sadija Hodžić, direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić” istakla je da bi projekat trebalo da doprinese regionalnoj razmeni stvaralaca, festivala, kulturnih dobara, kao i da podstakne afirmaciju pisane reči, mladih autora i bude podrška u posticanju dečijeg stavalaštva, informacionog opismenjavanja seoskog stanovništva. Glavne aktivnosti obuhvaćene projektom odnose se na organizaciju umetničkog festivala „Lim-vodeni žig polimskih gradova”, formiranje digitalne biblioteke zavičaja, organizovanje ruralne IT škole i vođenje javne kampanje „Evropa za kulturu, kultura za Evropu”.

Prisutne je u ime lokalne samouprave pozdravio predsednik Opštine Prijepolje Dragoljub Zindović koji je naglasio da su opštine obuhvaćene projektom dugo vremena delile jedinstven i kompaktan kulturni prostor te da je značajno da se taj prostor ponovo integriše. Osim finansijske vrednosti projektan nosi i jednu širu – ukupnu društvenu vrednost.

U ime partnerskih organizacija prisutnima su se obratili Milan Cmiljanović iz Udruženja građana „Limski darovi”,  Abaz Dizdarević iz Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije” i Živko Kolašinac, šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora.

Fotogalerija >>t0.02