U našoj biblioteci:

"Arzamas" Ivane Dimić u Biblioteci u Prijepolju

13-Apr-2017
Pisac i dramaturg Ivana Dimić, dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu, predstavila je prijepoljskoj publici svoj roman „Arazmas“ koji joj je doneo ovo prestižno priznanje.

Roman koji tematizuje odnos između dementne majke koja umire i ćerke koja se brine o njoj utemeljen je na autorkinom vlastitom iskustvu i nastajao je punih sedam godina. Tražeći način da ispriča priču o majci i ćerki, bolesti i smrti, o traganju, o smislu, o tome kako „život uči da je smisao u ljubavi uprkos svemu“, autorka se opredelila za prozno-poetsku i dramsku formu, te se u romanu smenjuju dijaloški segmenti i esejistički delovi.

Pored razgovora o strukturi romana, autorka se neizbežno osvrnula i na sam njegov naslov – Arzamas, koji je kod javnosti pobudio veliko interesovanje. Prema njenim rečima naslov je izabran zbog citata u knjizi “Energija zablude” Viktora Šklovskog. U toj teoriji o Tolstoju on piše kako je grof Tolstoj otišao u Arzamas da kupi imanje i kad se dogovorio s trgovcem, ostao je tamo da prespava. Usred noći ga je probudio užas: smrt mu je na uvo šapnula “To se ti mene plašiš”. Šklovski komentariše: sreća i smrt, to je arzamaski užas. „Ja sam uzela tu reč za naslov jer se kćer koja čuva majku obolelu od demencije nalazi u pravom arzamaskom užasu“, istakla je Ivana Dimić.

Razgovor sa Ivanom Dimić vodila je Hadija Kriještorac, bibliotekar-savetnik. Osim o romanu i o književnosti, prijepoljska publika je bila zainteresovana za autorkine stavove o aktuelnim društvenim događajima i stanju u našem pozorištu i kulturi.

_________

Ivana Dimić
rođena je u Beogradu, diplomirani je dramaturg, autor brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija, a "Arzamas" je njena šesta knjiga.
t0.01