U našoj biblioteci:

Art festivala "Lim, vodeni žig polimskih gradova" : Prijepolje 25-27. maj 2017

29-May-2017
Art festival „LIM, VODENI ŽIG POLIMSKIH GRADOVA“ koji je priređen kao deo projekta  „KULTURA ZA EVROPU, EVROPA ZA KULTURU“ održan je u Prijepolju od 25. do 27. maja. Trodnevni festival posvećen Limu okupio je brojne učesnike i kulturne poslenike iz gradova Polimlja – Plava, berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja, Rudog.Manifestacija je otvorena u četvrtak, 25. maja 2017, pozdravnim govorom Sadije Hodžić, direktoke Biblioteke „Vuk Karadžić” i koordinatorke projekta „KULTURA ZA EVROPU, EVROPA ZA KULTURU“.
Program pod nazivom "Još nas ima pored Lima" bio je posvećen stvaralaštvu mladih Prijepoljaca. Svoje literarne radove inspirisane Limom govorili su učenici prijepoljskih osnovnih i srednjih škola, članovi grupe „Mašta“ iz Osnovne škole „Milosav Stiković“ na Kolovratu i članovi redakcije „Žurnalca“. U muzičkom delu programa nastupili su polaznici Osnovne muzičke škole u Prijepolju. Priliku da predstave svoje proizvode imali su i učenici Ekonomsko-trgovinske škole koji su sa svojom kompanijom „5 o’clock” osvojili je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne i centralne Srbije održanom u Kragujevcu.

Drugi dan festivala koji se odvijao pod nazivom "Limska pesnička regata" bio je posvećen pesništvu autora iz polimskih gradova. Pesnički karavan koji je krenuo iz Prijepolja uz zadržavanja za prijem pesnika u Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici zaustavio se u Plavu, gde je priređen pesnički matine praćen prigodnim kulturno-umetničkim programom. Po povratku karavana u Prijepolje, učesnike festivala i brojnu publiku u galeriji Doma kulture pozdravili su predstavnici organizacija koje zajednički realizuju program prekogranične saradnje. Svoje stihove na pesničkom mitingu u Prijepolju kazivali su Slađana Paunović i Senadin Pupović (Plav), Rebeka Čilović, Velimir Ralević (Berane), Šejla Hoti, Slobodan Vučinić (Bijelo Polje), Mirko Ikonić (Priboj), Dragan Paponjak (Rudo), Indira Hadžagić, Dragoslav Bato Babić, Njegoš Vlahović, Mumin Kučević, Dragomir Malešić, Rade Babić, Ilhan Pačariz (Prijepolje), Amina Kuč, gošća iz Rožaja.
Učenici Prijepoljske gimnazije Jana Rakonjac, Neira Hadžalić, Miloš Milošević i Bakir Alomerović kazivali su stihove iz Ljetopisa jeromonaha Polimskog i pesme pesnika iz Limske doline:
Esada Mekulija,  Huseina Bašiča (Plav), Dragomira Ćulafića (Andrijevica), Radonje Vešovića (Berane), Rista Ratkovića,  Slobodana Zorana Obradovića (Bijelo Polje), Vujice Bojovića (Prijepolje), Rasima Ćelahmetovića (Priboj) i Muvedete Kreho (Rudo).


Na Pesničkom matineu u Plavu, uz pesnike koji su nastupili u Prijepolju, svoje stihove su govorili i Braho Adrović iz Berana i, kao gost, Safet Hadrović Vrbički iz Rožaja  

Treći dan festivala bio je posvećen izdavaštvu. U holu Doma kulture kao prateća manifestacija  otvoren je sajam knjiga u organizaciji „Đačke zadruge“ iz Prijepolja koja je predstavila đačke udžbenike, literaturu za decu, kao i aktuelna izdanja uglednih izdavača iz Srbije – „Službenog glasnika“, „Prometeja“, „Publikuma“...
Posetioci su u Biblioteci „Vuk Karadžić“ imali priliku da pogledaju izložbu „Limski izlog“, postavku koju je prigodno iz svog  knjižnog fonda priredila prijepoljska biblioteka – prezentacija knjiga i publikacija o Limu i limskoj dolini, kao i naslova poznatih književnika i drugih autora iz polimskih gradova.
Završetak manifestacije obeležio je sastanak predstavnika izdavačkih kuća iz polimskih gradova koji su  na okruglom stolu razgovarali o daljoj saradnji i radu na zajedničkim izdavačkim projektima posvećenim Limu i limskoj dolini.

Fotogalerija >>

Više o Festivalu čitajte na sajtu lista Polimlje >>t0.01