U našoj biblioteci:

"Ne samo skupljači perja" : okrugli sto zavičajnih odeljenja na temu "Naši Romi"

19-Jun-2017


U petak 16. juna u organizaciji Biblioteke "Vuk Karadžić" održan je okrugli sto na temu "Naši Romi". Na ovogodišnjem stručnom skupu koji četvrtu godinu za redom u prijepoljskoj biblioteci okuplja bibliotekare zavičajnih odeljenja radove je predstavilo deset bibliotekara iz Srbije i Crne Gore.

Otvarajući skup Hadija Kriještorac, bibliotekar savetnik Biblioteke u Prijepolju, naglasila je značaj koji zavičajne zbirke imaju za lokalnu zajednicu i na dužnost koju biblioteke imaju prema svojim korisnicima naročito prilikom davanja odgovora na upite iz lokalne istorije ističući da u tom pogledu nema "malih" i "velikih" tema.
Život, kultura i stvaralaštvo Roma kao naših sugrađana stoga ne bi trebalo da bude "mala" tema. Suprotno uvreženom mišljenju o Romima kao "skupljačima perja" koji "lete u nebo", podaci i izvori iz zavičajnih zbirki ukazuju na to da su oni i stvaraoci, pisci, naučni radnici, akademski muzičari, vrhunski sportisti.

Radovi učesnika predstavili su ne samo građu kojom pojedine biblioteke raspolažu, već su iz različitih vizura osvetlili kulturu Roma i njihov društveni položaj u različitim sredinama u Srbiji u Crnoj Gori.
Sa PowerPoint prezentacijama o izvorima za proučavanje Roma svoje lokalne sredine, na okruglom stolu su učestvovali bibliotekari zavičajnih odeljenja iz narodnih biblioteka: Kragujevac (Jasmina Marković), Pirot (Narcisa Aleksić i Marija Šarović), Obrenovac (Ivana Janošević), Užice (Anđa Bjelić), Novi Pazar (Azra Biševac), Sremska Mitrovica (Moravka Todić), Bijelo Polje (dokumentarni film o Romima u Bijelom Polju Edin Smailović i Rafet Mulić), Prijepolje (Hadija Džigal Kriještorac). Rad je poslala Milica Kotur iz Inđije, a u razgovorima su učestvovale koleginice i kolege iz biblioteka: Kragujevac (Mirko Demić), Pljevalja (Đina Bajčeta), Novi Pazar (Elijas Rebronja, Binela Fetahović, Enes Nikšić),  iz Zavičajnog muzeja Nova Varoš – odeljenje Narodnog muzeja Užice, (Indira Gendić) i drugi.
Svi radovi će biti objedinjeni na DVD koji će biti prosleđen svim učesnicima okruglog stola.
Bez sumnje da su ova tema i ovi radovi dali doprinos u dokumentaciji o Romima pojedinih sredina.

Za učesnike okruglog stola dečiji dramski ansambl Doma kulture u Prijepolju odigrao je pozorišnu predstavu Mečkino dete. Predstavu je, po motivima istoimene romske bajke,  dramatizovala Snežana Gnjidić, režirala Sunčica Milosavljević a među decom glumcima su i romska deca što predstavu, kao i ansambl čini posebno vrednim.

Fotogalerija >>

O okruglom stolu "Naši Romi" čitajte i na sajtu lista Polimlje>>

 
t0.02