U našoj biblioteci:

POEZIJOM PROTIV PREDRASUDA : Promocija zbirke pesama „Stihom govorim 5 +“

01-Aug-2017
Između korica knjige pezije „Stihom govorim 5 +“ objavljenje su i pesme Dragoslava Bata Babića i Ilhana Pačariza, pesnika iz Prijepolja.

„Milion je stvari koje mogu podijeliti ljude, od trivijalnih do istorijskih, smišljenih ili nametnutih, a samo prave stvari nepogrešivo spajaju ljude“ rekao je u svom uvodniku urednik knjige poezije „Stihom govorim 5 +“, Zoran Obradović.
Ova izuzetna zbirka pesama više od pedeset autora sa prostora eks Jugoslavije i rasejanja promovisana je u prijepoljskoj Biblioteci i rezultat je aktivnosti u okviru prekograničnog projekta „Evropa za kulturu - kultura za Evropu“ koju Biblioteka realizuje sa kulturnim ustanovama iz Bijelog Polja.

Na promociji je istaknuto da je knjiga „Stihom govorim 5 +“ plod petogodišnjeg rada Međunarodnog udruženja „Sihom govorim“ koje je objavilo ukupno 5 zajedničkih knjiga i predstavilo poetskoj javnosti više od 80 autora koji žive na svim kontinentima:
„Knjiga, rekao je Aleksandar Obradović, iz Bijelog Polja, već od prvog dana prelazi velike puteve, dopire do svih kontinenata i šalje svetu, svoje nedovosmislene poruke da su kultura i stvaralaštvo vrednosti civilizacije na kojima počiva budućnost. Obradović je podsetio da su zahvaljujući prekograničnom projektu „Evropa za kulturu - kultura za Evropu“ aktivnosti koje u Bijelom Polju postoje već nekoliko godina, postale i sastavni deo većeg projekta koji je dobio podršku Evropske unije zbog svoje misije na zbližavanju ljudi, upoznavanju različitih kultura i afirmaciji savremenog poetskog stvaralaštva.

Prekogranični projekat „Evropa za kulturu - kultura za Evropu“ omogućio je, kako je naglasila Hadija Džigal Kriještorac, i zbližavanje kulturnih ustanova dve države, susrete i obnavljanje saradnje na promovisanju zajedničkih dobrih vrednosti a sama knjiga ima jednu ideju vodilju: borbu protiv predrasuda.

Svoje i stihove svojih kolega na promociji su govorili pesnici Dragoslav Bato Babić,čije se pesme nalaze između korica knjige, Ranko Radović, pesnik koji živi i stvara u Torontu i Sonja Milovanović, pesnikinja iz Lajkovca. U knjizi „Stihom govorim 5 +“ objavljenje su i pesme Ilhana Pačariza, pesnika iz Prijepolja.

M.C.

Tekst preuzet sa sajta lista "Polimlje" >>


Galerija fotografija >>t0.02