U našoj biblioteci:

"Dokle sjećanja dopiru" : o neiscrpnoj rijeci prepunoj doživljaja

18-Aug-2017
U Biblioteci “Vuk Karadžić” u četvrtak 17. avgusta prijepoljskoj čitalačkoj publici predstavljena je knjiga „Dokle sjećanja dopiru“ Sabrije Račić-Hadžimurtezić.

Autorka, rođena Prijepoljka, koja je više od trideset godina radila kao profesorica književnosti u svom rodnom gradu, u svojoj drugoj po redu knjizi govori o svom detinjstvu i mladosti i gradu za koji je neraskidivo vezana. Međutim, iako se knjiga „Dokle sjećanja dopiru“ najvećim delom odnosi na lični i porodični prostor, ona je istovremeno i kulturološka činjenica jednog minulog vremena i jednog gradića na obali Lima. U tom smislu i na širem planu ona funkcioniše i kao jedan dokument koji izlazi iz okvira ličnog i intimnog.

„Knjigu čine 23 pripovijesti – pa bi se ovaj tekst u kome je stožerna tačka autorkino djetinjstvo i mladost mogao žanrovski opredijeliti kao zbirka pripovjedaka, ali i kao pripovjedni roman. U fabulativnom toku naracija je sasvim mirna ali potkrijepljena obiljem autentičnih detalja, pojedinostima iz svakodnevnog života. Pripovjesti su sačinjene od molskih, kolorističkih slika. Umjesto boja spisateljica je koristila riječi. Autorica je pokazala da posjeduje izoštrenu optiku i izvanredan smisao za detalj i deskripciju poput renomiranih majstora pisane riječi.“

Iz pogovora Faruka Dizdarevića

Pored autorke, o knjizi je govorila Hadija Kriještorac. Odlomke iz knjige čitao je Predrag Dulović.


O promociji knjige čitajte i na sajtu lista „Polimlje“ >>
t0.02