U našoj biblioteci:

ODRŽANA PROMOCIJA „ŽURNALCA“: LJUBAV NA UŠĆU

05-Jul-2018
Ljubav „male šmizle Mileševke i prijepoljskog lepotana Lima“ našla se u tekstu „Ljubav na ušću“, na naslovnoj strani poslednjeg izdanja „Žurnalca“, koji je juče promovisan u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u okviru kulturnih dešavanja kojima opština obeležava svoj dan.

Ova kratka priča govori ne samo o ljubavi ove dve reke već i onoj nepresšunoj koju mali žurnalci gaje prema svom gradu. To su u svoj punoći iskazali u poslednjem broju koji su u celosti posvetili Prijepolju.

O malim novinama za decu i roditelje govorila je urednica, novinarka Indira Hadžagić-Duraković, koja je naglasila da je osnovna ideja Male škole novinarstva koju je pokrenula Biblioteka 2010. godine bila da se u deci kultiviše ljubav prema pisanju i čitanju, razvije maštovitost, iskrenost, otvorenost prema drugima i svetu.
Ona je govorila o tome kako nastaje Žurnalac, kako se planiraju, dogovaraju i obrađuju teme, pišu tekstovi o kojima se potom iskreno razgovara:
„Mislim da je ovo trenutno jedan od najvažnijih projekata jer će deca poneti sa sobom posebno znanje koje se zove kultura praćenja medija. Smatram da deca od malena treba da imaju odnos prema informacijama koje ih sa svih strana zatrpavaju, pogotovo danas kada tehnologija pruža velike mogućnosti. Moraju da nauče kako se pravi selekcija, da se kritički odnose prema svakom sadržaju koji im se nudi, kako ne bi bili izmanipulisani“.
Mali žurnalci govorili su o iskustvima rada u redakciji koja su, kako su se svi složili, najlepša i veoma dragocena.

Direktorica Biblioteke, Sadija Hodžić, zahvalila se žurnalcima i urednici na radu i svim tekstovima koje su posvetili svom gradu:
„Važno je što su od malena shvatili da novinar mora puno da čita, da bude obrazovan, da crpi svoju informisanost iz više baza podataka a biblioteke su jedan od najdragocenih izvora, rekla je Sadija Hodžić.

M.C.

t0.02