U našoj biblioteci:

"Zavičajni rokenrol" u prijepoljskoj biblioteci

07-Jul-2018
Premda su mišljenja o tome da li je rokenrol mrtav ili ne podeljena, nesumnjivo je da rokenrol kultura bitno uticala na oblikovanje ukusa i stavova brojnih generacija. Temi zavičajnog rokenrola bio je posvećen Okrugli sto zavičajnih odeljenja koji je peti put po redu održan u Biblioteci „Vuk Karadžić“.

Pojedince, muzičke bendove koji su ostavili trag u svojim sredinama predstavili su bibliotekari zavičajnih odeljenja iz - Narodne biblioteke Srbije, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Pljevalja, Obrenovca, Užica, Stare Pazove, Prijepolja.
 
U periodu od šezdesetih godina do danas čak i u manjim sredinama rok kultura je imala svoje sledbenike.  Po ugledu na američke i engleske bendove osnivani su muzički sastavi koji su donosili drugačiji zvuk, ali i drugačiji sistem vrednosti koji je menjao dotadašnji kulturni pejzaž. Na skupu je bilo reči i o stvaraocima koji su izlazili su iz okvira lokalne sredine i dali doprinos razvoju jugoslovenske rok scene – poput kragujevačke grupe Smak i Radomira Mihajlovića Točka, nezaobilaznih odrednica u svakoj enciklopediji jugoslovenskog roka.
Značajan doprinos radu skupa bila je i prezentacija Dragana Miloševića iz Narodne biblioteke Srbije. On je predstavio prvu beogradsku Gitarijadu iz 1966. godine kroz originalne fotografije iz legata Branibora Debeljkovića koji je deo posebnih fondova NBS.

Fotogalerija >>

Prilog TV Forum Prijepolje (video) >>

Vest na sajtu lista Polimlje >>t0.01