U našoj biblioteci:

Promocija romana „Boja zemlje“ u Prijepolju: teška iskustva sabrana između korica

07-Sep-2018
Autobiografski roman „Boja zemlje“ bosanskohercegovačkog pisca i kolumniste Elvedina Nezirovića, u kome opisuje svoje detinjstvo i odrastanje bez oca, ali i ratni vihor koji je zahvatio njegov rodni Mostar, stigao je i do prijepoljske čitalačke publike, promocijom koja je održana u Biblioteci „Vuk Karadžić“.


Knjiga „Boja zemlje“ počinje posvetom majci, a zatim scenom kada pisac stoji pored očevog spomenika i razmišlja o tome kako je čudno biti stariji od svog oca, koji je poginuo kada je Elvedin imao samo 7 meseci.

Knjiga je zamišljena kao jedna vrsta autobiografske fikcije, odmosno priča o mom odrastanju u Mostaru. Pošto pokriva vremenski raspon od 20 godina, zapravo priča i o Hercegovini, Mostaru i Jugoslaviji, zemlji koja se raspala. Pričam o tome kako su preko nas prešli točkovi istorije, a mi smo, ipak, na neki način preživljeli
– kaže Elvedin Nezirović.

Knjiga ima snažnu autobiografsku notu i sabira teška životna iskustva pisca, koji kaže da je „Boja zemlje“ svojevrstan književni striptiz, ogoljavanje vlastitog života kako bi se rešio ličnih demona i osetio katarzičnu moć pisanja.

Radi se o jednom mladom čovjeku koji je kroz ličnu i porodičnu priu ispričao zapravo istoriju o svoma nama, o ovim prostorima devedesetih i onom što je uslijedilo poslije devedesetih. Zapravo, ova knjiga i pored toga što se bavi odista tužnim događajima, poručuje nam jednu lijepu stvar, a to je da uvijek ima nade – ističe Edin Smailović, upravnik Biblioteke u Bijelom Polju.

Sadija Hodžić, direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ kaže da se nada da će knjiga izazvati pažnju čitalaca, jer je u pitanju topla i melanholična lična ispovest, pretočena u jako lepu porodičnu priču o individualnoj i društvenoj tragediji. Dodala je da se knjiga već nalazi u biblioteci i toplo je preporučila čitaocima i čitateljkama.

Knjiga je rezultat čovekove potrebe za ispovedanjem. Kroz celu priču se provlači upitanost pisca da li bi, da mu je otac duže poživeo, izrastao u drugačijeg čoveka. Knjiga „Boja zemlje“ je objavljena 2016. godine, a Nezirović je na njenom stvaranju radio godinu dana. Pored ovog romana, objavio je tri zbirke poezije i jednu zbirku priča. Roman, na kom trenutno radi, trebalo bi da bude objavljen sledeće godine.
Aldina Luinović

Tekst preuzet sa sajta TV Forum >>t0.02