U našoj biblioteci:

"Avdija u Prijepolju" Besima Veljovića - nova knjiga u izdanju Biblioteke "Vuk Karadžić"

18-Sep-2018


U izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz štampe je izašla knjiga „Avdija u Prijepolju“ koju je priredio Besim Veljović. Reč je o moralno-poučnom spevu „Avdija“ napisanom davne 1866. godine iz pera Jusuf-beg Čengića iz Foče.


Pesma je napisana u obliku saveta i prvobitno je bila namenjena bliskom srodniku Jusuf-bega, bratiću Avdiji. Ona je, međutim, daleko nadmašila uske porodične okvire o čemu najbolje svedoči njena široka ne samo prostorna, već i vremenska rasprostranjenost. Prenoseći se usmeno, s kolena na koleno, ova pesma-spev među muslimanskim stanovništvom Bosne i Sandžaka doživljava se kao deo usmene tradicije.

Kako navodi autorka recenzije, dr Aiša Softić sama pjesma nije nepoznata, posebno historičarima bošnjačke književnosti. Razlog zbog kojega se priređivač Veljović odlučio da je revitalizira je činjenica da je veoma malo primjeraka ove pjesme dostupno široj čitalačkoj publici (...) Najzanimljiviji dio u rukopisu svakako jeste Uvod u kojem autor donosi dragocjene podatke o životu ove pjesme u prvim decenijama 20. stoljeća. Iznimno su značajni podaci da je pjesma „Avdija“ u gradskoj muslimanskoj sredini Sandžaka bila vrlo rasprostranjena, a posebno činjenica da su je čuvale i njegovale majke i koristile kao svojevrsnu poučnu literaturu pri odgoju svoje djece.
Za ponovno predstavljanje „Avdije, poučne knjižice za školsku mladež“ od Jusuf-bega Čengića koju je „povećao i izdao“ beg Kapetanović ~ Ljubišak priređivač se ovom prilikom opredelio za izdanje iz 1931. godine izdavačke kuće Grafija B. Buchwald i drug iz Sarajeva.


t0.01