U našoj biblioteci:

PISAC ZA DECU U „POTOKU“: OVDE SE KNJIGA NE PODRAZUMEVA, VEĆ ČEKA

02-Oct-2018


 


„Ovo je za decu bio događaj , kaže učiteljic Anela Rondić.

Petnaestak mališana četvororazredne osnovne škole u brodarevskom naselju „Potok“ sa dve mlade učiteljice, ugostilo je danas prijatelje iz Biblioteke „Vuk Karadžić“ i dečju spisateljicu Gordanu Maletić.

U okviru obeležavanja Dečje nedelje, sa učenicima je održan čas druženja uz priče, pesme i zagonetke nakon čega je škola dobila jednu od knjiga autorke Maletić a učenici po jedan primerak časopisa „Žurnalac“ koji izlazi pod krovom Biblioteke.

„Ovo je za njih pravi događaj jer mi kao Izdvojeno odeljenje matične škole „Svetozar Marković“ iz Brodareva nismo u prilici da nas često posećuju ovakvim povodima, posebno dečji pisci, kaže učiteljica Anela Rondić.

„Od juče su deca uzbuđena jer je ovo za njih događaj. Dolaze nam svakog meseca iz MUPa da sa decom održe radionice koje se odnose na ponašanje i bezbednost u saobraćaju ili na prepoznavanje porodičnog nasilja. A kada se ispred škole parkira vozilo Infobusa, to je već razlog za sreću. Oni nekada nemaju strpljenja već Infobus čekaju ispred škole. Iznajmljuju knjige, lektire, enciklopedije, bajke i basne, dečje časopise...dosta toga ih intersuje. Biblioteka u Brodarevu je dobro snabdevena ali je daleko. Mi ovde imamo možda po jedan primerak neke školske lektire pa jedni čekaju dok drugi ne pročitaju knjigu, priča učiteljica Rondić.Saznajemo od učiteljice da se ovih dana među četvrtacima čita „Bela Griva“ i deca su oduševljena velikim prijateljstvom između ždrebeta Bele Grive i dečaka Folka. A škola ima samo jedan primerak ovog čuvenog romana za decu Renea Gija...

„Mi znamo da se ovde deca raduju Infobusu, i baš zbog toga smo odlučili da u Dečjoj nedelji posetimo ovo izdvojeno odeljenje. Želimo da im knjigu pa i dečje pisce učinimo što dostupnijim jer to se u ovim krajevima ne podrazumeva već čeka s nestrpljenjem“ kaže direktorica Biblioteke Sadija Hodžić, koja je sa učiteljicama Anelom Rondić i Saidom Kadić, dogovorila neke aktivnosti oko snabdevanja odeljenja školskom lektirom.

Inače, nastavu u ovom izdvojenom odeljenju pohađa 15 učenika od prvog do četvrtog razreda i jedan predškolac. Postoje dva kombinovana odeljenja, mlađeg i starijeg uzrasta sa kojima rade ove dve učiteljice. Učenici zaista nose školske uniforme, devojčice, crvene a dečaci, plave boje.

I baš im lepo stoje!

M. C.


t0.02