U našoj biblioteci:

Književni stvaraoci iz Banja Luke predstavili svoje stvaralaštvo u Prijepolju

04-Oct-2018

Književno veče pesnika, pisaca i izdavača iz Banja Luke, koje je u Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Prijepolju organizovao Mileševski kulturni klub „Sveti Sava“, okupio je sinoć ljubitelje pisane reči iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Pljevalja i Kraljeva.

Književno veče bila je prilika za uzvratnu posetu ljubitelja pisane reči iz Banja Luke, gde je marta ove godine, u prostorijama generalnog konzulata Republike Srbije, Mileševski kulturni klub „Sveti Sava“ banjalučkoj publici predstavio časopis „Savindan“.

Gostima i prijateljima dobrodošlicu je poželeo predsednik Mileševskog kulturnog kluba „Sveti Sava“ Zoran Malešić.

Ja sam na ovo veče pozvao pesnike i književne stvaraoce iz okolnih gradova i oni su se odazvali. Večeras smo ovde kao uža porodica . Maltene, ovde su svi oni koji su na neki način uključeni u klub, i kroz saradnju u „Savindanu“ i kroz saradnju u njihovom časopisu „Krajina“ – rekao je predsednik MKK „Sveti Sava“ Zoran Malešić.
Novinar i bivši direktor „Ibarskih novosti“ iz Kraljeva Radovan Tipsarević i profesor Novak Nedić, zaslužni su što je časopis „Savindan“ prešao granice i predstavljen u Banja Luci, pa je i ovo književno veče poprimilo međunarodni karakter.

Početkom ove godine organizovali smo promociju u Banja Luci. Tako je krug Prijepolje-Kraljevo-Banja Luka sastavljen i večeras je Prijepolju zaokružen. Bilo je zadovoljstvo učestvovati na ovom međunarodnom književnom skupu, jer je bilo tu pesnika i iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – istakao je Radovan Tipsarević.

Na književnoj večeri svoj književni opus predstavili su pesnici iz Banja Luke Mirko Ljubanić, Milenko Gemaljević i književnik Tihomir Levajac kome je ovo bila prva poseta gradu na Limu.

O aktuelnim pitanjima izdavaštva govorio je vlasnik izdavačke kuće „Art print“ iz Banja Luke Milan Stijak, koji je prošle godine objavio najviše naslova u Republici Srpskoj. Velika ljubav prema knjizi motiviše ga da se bavi ovim poslom, iako često za to ne očekuje profit. Kako kaže, pošto pored izdavačkog posla poseduje i sopstvenu štampariju, uvek može da izdrži štampanje nekoliko knjiga godišnje o svom trošku.

Kako je ovo bilo veče pesnika Banjalučana, stihove posvećene svom rodnom gradu poklonila je i rođena Banjalučanka, a već 53 godine naša sugrađanka Adila Topčibašić. Tokom dana gosti iz Banja Luke posetili su kulturno istorijske spomenike u Prijepolju, a nakon književne večeri imali su priliku da razmene iskustva sa pesnicima iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Pljevalja. Biblioteka „Vuk Karadžić“ je od gostiju iz Banja Luke dobila na poklon knjige iz bogatog opusa ovih stvaralaca.

Aleksandar Minić

t0.02