U našoj biblioteci:

BIBLIOTEKA I CVEĆE: DIGITALNI HERBARIJUM

06-Dec-2018
„Deca to već rade, fotografišu cveće, biljke, samo još treba da fotografiju pošalju na jedno mesto i zapamte sve o onome što su „uslikali“. Tako će digitalizovati botaničku baštu svog kaja“, kaže Mirko Marković, realizator projekta e- herbarijum.


U okviru projekta Hortikulturne - elektronske biblioteke, danas je Biblioteka „Vuk Karadžić“ realizovala kreativne radionice za izradu e – herbarijuma. Učestvovali su učenici osnovne škole iz Velike Župe i Ekonomske škole a Biblioteka se uključila u mrežu hortikulturnih biblioteka oko koje su se, ove godine, okupile istaknute biblioteke Srbije i okruženja.

Tek je dolazak u Prijepolje i Biblioteku „Infobusa“ za Markovića bio pravo iznenađenje.
„Ovde se toliko toga radi, čak se plašim da taj rad nije dovoljno poznat široj javnosti. U Prijepolju smo imali šta da vidimo. Hortikultura je itekako prisutna u životu mladih ovog grada, ovde se vlada novim tehnologijama a Infobus je opremljen časopisima koji odgovaraju našim zahtevima. U Prijepolju, dakle, već postoji ono što mi treba da radimo u celoj zemlju a to govori o viziji koju jedna biblioteka ima i lokalnoj zajednici. Trebalo bi da ste ponosni“, dodaje Marković.

Nakon kreativnih radionica biće urađen digitalni herbarijum lokalne zajednice i osnovne škole, koji ulazi u izbor za najbolju e- herbarijum ove godine i predstavlja se na Festivalu poljskog cveća u Beogradu. Deca i mladi treba da slikaju cveće iz svoga kraja, napišu kako se u narodu zove, opišu lokaciju na kojoj uspeva i da se potrude da u digitalnoj biblioteci pronađu latinski naziv onoga što su slikali.
„Time postižemo ceo krug. Deca to već rade, fotografišu cveće, biljke, samo još treba da fotografiju pošalju na jedno mesto i zapamte sve o onome što su „uslikali“. Tako će digitalizovati botaničku baštu svog kaja, lokalnog cveća, biljaka. Mi tu mašinu za digitalizaciju svi imamo u džepu, samo je ne koristimo“

„Biblioteka je tu da ovim aktivnostima da naučnu dimenziju. Knjige imamo, dostupne su svakom čitaocu a svaki od njih, upravo ovde, može znanjem i obrazovanjem dopuniti taj svoj motiv za lepotu i osobenost svog kraja, rekla je nakon završenih radionica direktorica Biblioteke, Sadija Hodžić.

Biblioteka je nedavno, u okviru projekta, zasadila 22 ruže na prostoru letnje čitaonice a već na proleće ruže će imati neku novu, svoju, priču.

M.C.

t0.02