U našoj biblioteci:

Dečije odeljenje

Pozajmno odeljenje za decu do 15 godina sa čitaonicom

Fond ovog odeljenja prilagođen je potrebama dece predškolskog uzrasta, mlađih i starijih osnovaca. Odeljenje za decu pruža najmlađim čitaocima veliki izbor slikovnica, knjiga, školske lektire, stripova, enciklopedija, priručnika, dečije periodike, multimedijalnih publikacija.

Ceo fond je smešten u slobodnom pristupu tako da deca mogu samostalno da izaberu knjigu, pročitaju strip, prelistaju novine. Dečije odeljenje poseduje i kolekciju društvenih igara koju najmlađi mogu koristiti u okviru Biblioteke, a na raspolaganju su im i tri umrežena računara sa internet vezom.


„MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO – ZA ODRASTANJE BEZ NASILJA“ : DEČIJA NEDELJA U BIBLIOTECI 1-7. OKTOBAR 2018. GODINE


Dečija nedelja koja se ove godine održavala pod sloganom „MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO – ZA ODRASTANJE BEZ NASILJA“ obeležena je na Dečijem odeljenju, u Infobusu i ogranku u Brodarevu.


Ovogodišnji gost Biblioteke bila je književnica za decu Gordana Maletić, koja se u ponedeljak i utorak družila sa učenicima na Dečijem odeljenu i u izdvojenom odeljenju OŠ “Svetozar Marković” Brodarevo u Potoku.

Primereno sloganu pod kojim se obeležavala Dečija nedelja, održano je više radionica pod nazivom “Prepoznajmo i sprečimo nasilje nad decom“ sa ciljem da se deca upoznaju sa pojmom nasilja, načinom njegovog prepoznavanja i sprečavanja. Autor i voditelj radionica, koje su realizovane sa učenicima osnovnih škola iz Prijepolja, Ivanja, Velike Župe i Brodareva, bila je Marija Svičević, diplomirani psiholog. Uspostavljena je dobra komunikacija sa učenicima koji su učestvovali u diskusiji, iznosili svoje stavove i mišljenja, kao i predloge kako na najbolji način reagovati u slučaju nasilja.

Tradicionalno, povodom Dečije nedelje, za predškolce i prvake organizovane su odeljenske posete što je bilo prilika da se najmlađi upoznaju sa Bibliotekom i dobiju besplatne članske karte.
PROGRAM OBELEŽAVANJA DEČIJE NEDELJE U BIBLIOTECI :
1-7. oktobar 2018.LETNJI PROGRAM ČITANJA

25.07.2018.

U okviru letnjeg programa na dečijem odeljenju biblioteke održana je radionica sa decom uzrasta od 7 do 12 godina. Radionica je rađena po romanu autora Uroša Petrovića, Martina velika zagonetna avantura, romana u zagonetkama koji ima za cilj da podstiče razvoj funkcionalnog znanja i kreativnog načina razmišljanja. Savršene mozgalice, maštovite, zabavne i poučne, podstiču decu da zajedno sa glavnom junakinjom romana Martom Smart učestvuju u rešavanju misterioznih prepreka i izazova, a rešenja leže u tačnim odgovorima na teško dokučive zagonetke. Druženje sa Martom je nastavljeno kroz igru Zagonetne domine. Cilj igre je podsticati decu da kreativnije razmišljaju, unapređuju svoje deduktivne i verbalne sposobnosti i stiču veštinu pronalaženja efikasnih rešenja i zaključaka kroz preplitanje različitih oblasti.


SA ŽURNALCIMA KROZ PRIJEPOLJE


28. maj 2018.Novi, prolećni, dvadeset drugi po redu broj Žurnalca, od prve do poslednje strane posvećen je – Prijepolju. Male novine za decu i roditelje možete nabaviti uz novi novi broj lista Polimlje koji je u prodaji od petka 25. maja 2018.

Za sve čitaoce gradom šetaju članovi redakcije – Deina Djelid, Lana Mandić, Emina Zemanić, Marko Mrdaković, Neda Pavlović, Sara Srna, Darija Čpajak, Deni Gašanin, Matija Reljić i urednik, Indira Hadžagić.

Žurnalac br. 22 >>Međunarodni dan knjige za decu: Osloboditi dečju maštu interaktivnim pričanjem bajki


2. april 2018.Međunarodni dan Dečje književnosti 2. april u biblioteci „Vuk Karadžić“ obeležen je programom „Mala pričaonica bajki – Bajkoteka“ i izložbom „Bajkoviti svet“. Priliku da uživaju u pripremljenom programu imali su predškolci Dečjeg vrtića "Naša radost".Program „Mala pričaonica bajki – Bajkoteka“ autorski je projekat novinarke Indire Hadžagić Duraković, koja je igrom i glumom dočarala mališanima svet bajki. Za predškolce, bajke su još uvek omiljeno štivo.

Bibilioteka Vuk Karadžić želela je da obeležavanjem Međunarodnog dana dečje književnosti kroz interaktivno pričanje bajki oslobodi dečju maštu.

Naši najaktivniji korisnici su učenici osnovnih škola i u 2017. godini imali smo 1550 korisnika, a predškolaca oko 500. Zato posebnu pažnju posvećujemo nabavci dečje književnosti i programima koje organizujemo, jer uvek imamo na umu da je stvarati i pisati za decu veoma odgovoran posao – istakla je direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić.

Međunarodni dan dečje književnosti, 2. april, u svetu se obležava od 1967. godine. Na taj dan je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za decu.

Tekst preuzet sa internet stranice Televizije Forum >>

O Međunarodnom danu knjige za decu čitajte i na stranicama lista Polimlje>>


Dan bibliotekara uz najmalađe članove


15. decembar 2017.

Bibliotekari prijepoljske biblioteke svoj dan su proslavili u prisustvu najmlađih članova – dece iz Predškolske ustanove „Miša Cvijović“ i njihovih vaspitačica Dejanke Samardžić i Amele Kadušić.
O značaju biblioteka, čitanja, pisanja i zanimljivostima vezanim za knjige sa decom su razgovarale bibliotekarka Armina Jonović i viša knjižnčarka Ćamila Tumbul.

U nastavku druženja Marija Svičević, diplomirani psiholog, deci je čitala priču „Dečak i vrabac“. Priča je bila povod da deca prošire svoja znanja o pticama naših krajeva i godišnjim dobima.
Za kraj ovog druženja svako od njih je napravio hranilicu za ptice koju će postaviti ispred svoje kuće, vrtića ili biblioteke.

 


U okviru programa Biblioteke „Vuk Karadžić“:
POČEO NOVI „ŽUR ZA ŽURNALCE“

30. oktobar 2017.Sa početkom nove školske godine počelo je novo okupljanje osnovaca zainteresovanih za Malu školu novinarstva koju već sedam godina vodi novinar Indira Hadžagić. Rad će biti sumbimiran u dvadeset prvom broju Malih novina za decu i roditelje „Žurnalac“ zahvaljujući maksimalnoj podršci prijepoljske Biblioteke.

Mala škola novinarstva „Žur za žurnalce“ koju je koncipirala i koju vodi novinar Indira Hadžagić počela je da radi u jesen 2010.godine kao deo projekta Biblioteke „Vuk Karadžić“ koji je finansiralo Ministartvo za kulturu. Od tada, pa do ove jeseni, kroz školu je prošlo stotinak učenika viših razreda osnovne škole ali i srednjoškolaca sa ciljem da se mladi što ranije upoznaju sa funkcionisanjem medija, da razvijaju kritičko mišljenje o svetu oko sebe, pojavama ali i sadržajima koje nude savremeni mediji koji su veoma prisutni u njihovoj svakodnevici i često presudno utiču na formiranje stavova i ukusa.

Zahvaljujući razumevanju i velikoj podršci Biblioteke „Vuk Karadćić“ koja je ovu radionicu uvrstila u svoj godišnji program rada, „žurnalci“ obeležavaju sedam godina ove jedinstvene škole novinarstva kroz tekstove koji će biti objavljeni u prednovogodišnjem dvadesetim prvom broju „Žurnalca“, malih novina za decu i roditelje koje predstavljaju sublimat rada.

Direktorica Biblioteke „Vuk Karadžić“ Sadija Hodžić daje punu podršku ovakvom radu sa decom i izražava zadovoljstvo što je izdavač po mnogo čemu posebne publikacije koju stvaraju deca.

-Kao i prethodnih godina vladalo je veliko interesovanje mladih, odnosno učenika osnovne škole za sticanje i razvijanje znanja o novinarstvu. Kao rezultat rada izašla su tokom 2016.godine dva broja „Žurnalca“ koji sadrže veoma ozbiljne tekstove, iskazuju želje, ali često daju i kritički osvrt na stvarnost koja je viđena dečjim okom veoma realno. „Žurnalac“ je postao omiljen ne samo među decom, čitaju ga i u Biblioteci, već i među njihovim nastavnicima i roditeljima. Uprkos skromnom budžetu, Biblioteka je i ove godine izdvojila sredstva za štampanje dva broja ove posebne dečje novine.

Do sada je u „Žurnalcu“ objavljeno preko 300 tekstova učenika od 11 do 18 godina. Obeležavajući mali jubilej kada je u aprilu izašao dvadeseti broj, „žurnalci“ su, prateći projekat prekogranične saradnje Biblioteke „Vuk Karadžić“ iz svog ugla naslikali stihovima i pričama reku Lim, što je poseban dodatak, te je tako dvadeseti broj imao i uvećan broj strana.

Tako su se stihovi i beleške malih novinara posvećeni Limu našli u knjizi „Limske pesničke luke“ koju je Biblioteke štampala u okviru realizacije svog projekta prekogranične saradnje „Kultura za Evropu, Evropa za kulturu“.

Sa „Žurnalcem“ je sarađivala i Jasminka Petrović najčitaniji pisac za decu i kao rezultat te saradnje su i brojni tekstovi „žurnalaca“ koji su se našli u knjizi „Prijepolje iz dečjeg ugla“ u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić“. A Jasminka Petrović je rekla o „Žurnalcu“: „Aktuelan, informativan, savremen, zanimljiv. Sve u svemu-svaka čast“!

I.H.


Putovanje Malog Princa

U okviru Letnjeg programa čitanja održana je radionica „Putovanje Malog Princa“. Marija Svičević, psiholog, sa decom je razgovarala o ovoj savremenoj dečijoj bajci, o simbolici likova, prijateljstvu, ljudskim vrednostima.
Putovanje sa Malim Princom deca su nastavila kroz istoimenu društvenu igru.Cilj igre je da deca upotrebe svoje umne i motoričke sposobnosti, održe pažnju i koncentraciju dok putuju sa Malim Princom kroz svemir i pobeđuju Zmiju i njene zle pomoćnike.
Za kraj učesnici su ilustrovali omiljene delove knjige.
Letnji program čitanja za decu : jul - avgust 2017.

111_bcg.jpgJubilarni dvadeseti broj ŽurnalcaJubilarni dvadeseti broj Žurnalca donosi nove tekstove! Poznati članovi redakcije - Đorđe Mrdović, Amar Gašanin, Jasna Kozica, Darija Čpajak, Haris Pašanović, Deni Gašanin, Džana Tičić, Isidora Maračić, Sara Srna, Milica Ružić, Neda Pavlović sa urednikom Indirom Hadžagić-Duraković potrudili su se da u novom broju čitaoce obraduju zanimljivim temama.

Ovoga puta Žurnalac donosi i poseban dodatak posvećen Limu.
Žurnalci Lim vide kao „leksikon generacija“, da zimi ima očaravajuću frizuru, da nam Lim prašta godinama iako ga ponekad ne zaslužujemo, da je on deo portreta grada, da nas zahvaljujući njemu posećuju retke ptice. Lim je, pak, preko Žurnalca uputio otvoreno pismo građanima jer nije u redu da baš on bude nakveći gradski kontejner.

Pored toga, članovi redakcije pričaju zašto je rad u Maloj školi novinarstva poseban, ali i o mnogim dilemama koje muče tinejdžere kojima odrasli stalnoo govore „u naše vreme bilo je bolje“. A šta kad deca traže traže „minut ćutanja za pad odraslih u njihovim očima“?!

Žurnalac br. 20>>Urnebesni eksperimenti iz fizike za radoznale osnovce


Kao deo programa obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2 aprila, na Dečijem odeljenju Biblioteke za osnovnoškolce je održana promocija knjige „Urnebesna fizika“ koja je 2015. dobila nagradu Neven za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke. Knjigu potpisuju renomirani autori Svetislav Paunović, Branko Stevanović i Igor Kolarov.

Ovu zanimljivu zbirku eksperimenata namenjenu deci, a ponajviše učenicima šestog i sedmog razreda jer prati nastavni plan i jedinice koje se obrađuju u ovim razredima, napisao je Svetislav Panunović, naučnik i dugogodišnji profesor Više elektrotehničke škole u Beogradu.

"U susret proleću" – ekološka radionica sa decom iz Brodareva


U Mesnoj biblioteci „Stevan Tomović“ u Brodarevu prvih prolećnih dana sa učenicima mlađih razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ održane su kreativne radionice iz programa „U susret proleću“.

Pored razgovora o lepoti godišnjeg doba koje je omiljeno većini mališana, radionica je imala i angažovanu dimenziju te je naročita pažnja je posvećena i ekološkim temama i zaštiti životne sredine. Na razglednicama koje su napravili tokom radionice, deca su izrazila svoje mišljenje o očuvanju prirode i poručila da hoće više zelenila i cveća, parkova, čistu vodu i obalu Lima bez plastičnih kesa koje „ukrašavaju“ njihovu omiljenu reku.

Iz bogatog fonda Biblioteke deci su predstavljene knjige i slikovnice na temu ekologije i očuvanja prirode.

Radionicu su vodile psiholog Marija Svičević i bibliotekarka ogranka u Brodarevu Džemila Rovčanin.


Dečija nedelja 2016.


Kroz programe i aktivnosti koje su se odvijale na Dečijem odeljenu, ogranku u Brodarevu i Infobusu, predškolci i osnovci i ove godine obeležili su Dečiju nedelju.

 

„Neću da brigam, hoću da se igram!“ : Dečija nedelja 3-9. oktobar 2016.

Od 3. do 9. oktobra pod sloganom "Neću da brigam, hoću da se igram!" Biblioteka će obeležiti Dečiju nedelju.

Tradicija obeležavanja Dečije nedelje u svetu i kod nas veoma je duga. Prvi put kod nas je održana 1934. godine, a od 1987. godine je uvedena Zakonom o društvenoj brizi o deci, i odvija se svake godine u prvoj punoj nedelji oktobra. Njen cilj je da ukaže na stvarni položaj deteta i mladih u društvu, da skrene pažnju na dete kao nosioca prava da odrasta u što boljim uslovima u porodici, lokalnoj zajednici i društvu u celini.

decija_nedelja_2016.jpg

Tokom trajanja Dečije nedelje, Dečije odeljenje biblioteke, Infobus i Mesna biblioteka "Stevan Tomović" će organizovati različite aktivnosti namenjene najmlađima.

Programske aktivnosti u Dečijoj nedelji

• Promocija knjige "Urnebesna fizika" Svetislava Paunovića, Branka Stevanovića i Igora Kolarova.
• Izložba literarnih i likovnih radova na temu "Igra i igračke nekad i sad"
• Poseta đacima pešacima i seoskoj školi u naseljima Zvjezd i Gostun
• Druženje sa drugarima iz Grupe "Mašta"
• Grupne poseta učenika četvrtih razreda OŠ "Vladimir Perić Valter"
• Grupne posete učenika prvih razreda OŠ "Svetozar Marković"
• Grupne posete predškolaca Predškolske ustanove "Naša radost"Dejan Aleksić u gostima


Opštinska smotra recitatora bila je povod da biblioteka ugosti uvek dragog gosta, Dejana Aleksića, pisca za decu. Pored recitatora priliku da čuju stihove i priče jednog od naših najznačajnijih savremenih dečijih pisaca iz prve ruke su imali i mališani Vrtića „Miša Cvijović“ i Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“.

dejan_aleksic1.JPG

dejan_aleksic2.JPG

dejan_aleksic3.JPG

dejan_aleksic5_1.JPG


Novogodišnji broj "Žurnalca"I ove jeseni Biblioteka „Vuk Karadžić“ je organizovala Malu školu novinarstva pod nazivom „Žur za žurnalce“ koju vodu novinar Indira Hadžagić-Duraković.
Učenici viših razreda osnovne kao i srednje škole kroz rad u „Žurnalcu“ upoznaju sveprisutne medije iz drugog ugla i na taj način razvijaju kritičan odnos prema sadržajima. Ovo je prilika da se i oni sami ogledaju u raznim žanrovima, učeći šta je to vest, reportaža, a šta osvrt i komentar. „Žur za žurnalce“ je počeo u oktobru 2010. godine i do sada je okupio stotinjak dece, a rezultat rada su Male novine za decu i roditelje „Žurnalac“ koje ovog decembra nose broj 15.
Preuzmite "Žurnalac"

Zurnalac_2014.Mala_skola.jpgirfan_izlozba_lat.jpg


NOVE KNJIGE ZA TINEJDŽERE: septembar 2014.


decije_teen_kol.jpg


NOVE KNJIGE ZA NAJMLAĐE : septembar 2014.decije_kolaz_najmladji1.jpg


LIKOVNI KONKURS

likovni_konkurs_header.jpg

Zaštitnik građana Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za najbolje likovne radove na temu ljudskih prava osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, kao i ravnopravnosti žena i muškaraca.

Na konkursu mogu učestvovati učenice i učenici od V do VIII razreda

Atorka/autor najboljeg rada na poklon dobija tablet računar.

Konkurs je otvoren do 15. maja 2014.

KLIKNI ZA PRAVILA KONKURSA >>


U POSETI BIBLIOTECI

Učenici Osnovne škole „Milosav Stiković“ iz Ratajske posetili su sa svojim učiteljima Biblioteku „Vuk Karadžić“. Kako osnovci iz škole u Ratajskoj koriste usluge pokretne biblioteke – Infobusa, za mnoge od njih ovo je bio prvi odlazak u „pravu“ Biblioteku. Sa fondom knjiga za decu, dostupnom literaturom, načinima korišćenja knjiga iz biblioteke učenike je upoznala Ćamila Tumbul, viši knjižničar na Dečijem odeljenju.

Dan ranije Biblioteku su posetili učenici iz izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Vladimir Perić Valter" iz Zaluga. Pored upoznavanja sa Bibliotekom, mališanima je predstavljena i knjiga „Prijepolje od A do Š“ iz dečijeg ugla koja je u izdanju Biblioteke objavljena prošle godine. Ovaj svojevrsni vodič kroz kulturnu baštinu grada, običaje i navike njegovih stanovnika, zajedno sa Jasminkom Petrović, piscem za decu, napisali su polaznici Male škole novinarstva i Školice kreativnog pisanja koje su bile organizovane u Biblioteci.

Fotografije>>

zalug5.jpg


ZABAVNI PRAVOPIS!


Ako želiš da na zabavan način proveriš svoj pravopis, gramatiku, rešiš test iz opšte kulture i zablistaš na času srpskog jezika – Politikin PRAVOPAS je mesto za tebe.
PRAVOPAS ti daje mogućnost da se opredeliš između tri igre, sam odabereš težinu pitanja i upustiš se u rešavanje kratkih kvizova koji će obogatiti tvoje znanje i razrešiti pravopisne nedoumice.

KAKO SE PIŠE?

Da li je pravilno „neznam“ ili „ne znam“? Pravopas zna tačan odgovor na ovo i slična pitanja i pomoći će ti da proveriš svoje znanje. Opredeli se za težinu pitanja i počni, ali ne zaboravi da je vreme za odgovore ograničeno...


MALI TEST OPŠTE KULTURE

Odmori se od pitanja iz gramatike uz mali test opšte kulture. Pravopas će proveriti koliko znaš o našoj istoriji, kulturi, umetnosti, sportu..

KAD KAŽEM, MISLIM....

U ovoj igri Pravopas proverava koliko poznaješ savremeni žargon srpskog jezika. Da li reči koje svakodnevno koristiš možeš da povežeš sa odgovarajućim sinonimima?

pas2.bmp

pas1.bmp


Predlog: knjiga koju volim
S DECOM OKO SVETA
Autor: Tatjana Rodić

s_decom_oko_sveta.jpg     Knjiga koju toplo preporučujem deci mlađeg uzrasta ali i svima koji vole da čitaju dobru knjigu je S decom oko sveta. To je knjiga koja je meni pomogla da bolje upoznam svet oko sebe. Saznala sam mnoštvo zanimljivih stvari jer je svaka zemlja detaljno opisana.Ova knjiga mi je pomogla da naučim gde se nalaze mnoge zemlje, naučila sam i njihove himne, koji je glavni grad svake od tih zemalja, značenje boja na zastavama...

     Zahvaljujući ovoj divnoj knjizi saznala sam posebnosti svake zemlje, znamenite ličnosti, jezike i neke reči svakog od tih jezika, pesme koje su popularne, karakteristična jela, običaje, plesove... Ilustracije su posebno zanimljive i interesantne, doprinose da se knjiga čita lako i još bolje razume. Knjiga S decom oko sveta dobila je nagradu na Sajmu knjiga u Beogradu, a dve nagrade Neven za najbolju dečiju knjigu iz oblasti popularne nauke.
Svakako pročitajte čak i ako ste odrasli.

Knjigu preporučila:
Selma Bjelak

Zašto volim zimuPrva pomisao na zimu kod mnogih izaziva ono: brr, neee, joooj, bljak. Pogotovo je ne vole odrasli. Meni je zima omiljeno godišnje doba, posebno kad ima snega. I to dosta snega. Zašto volim zimu? Razlozi su:
- samo zimi mogu okititi moje omiljeno drvo da bude kao iz bajke. To je jela
- mnogo volim da se šetam mestima gde nema mnogo ljudi, tiho je, pada prvi mrak, a pahulje zasipaju sve oko mene
- ograde su išarane od snega i leda kao u nekoj priči, kao da ih je neki umetnik osmislio. Ja zamislim da sam deo te priče, sa svim tim oblicima i uživam u tome
- kad mi dosadi, ja zazviždim ispod prozora mojih drugara i onda se grudvamo, sankamo i skačemo u duboki sneg. I obavezno se mnogo smejemo
- zima donosi graciozne sportove kao što je umetničko klizanje, ali i svi postajemo pomalo umetnici, jer svi volimo da pravimo neke skulpture od snega, makar i Sneška Belića.
Znam da stariji ne vole zimu, gunđaju zbog leda na ulicama ili im je hladno, ali kad vide veselu decu, radost na licima onih koji se sankaju ili grudvaju i njima osmeh odledi lica, sete se svojih zimskih nestašluka.
snowman.jpg
Nemojte odmah reći da ne volite zimu čim dođe mraz. Dopustite jednom da vas nosi mašta i tada ćete osetiti zimsku čaroliju.
Rada Pleskonjić (13)

List Žurnalac, br 11.

 t